Annons

IOK öppnar för ryskt OS-deltagande: "Beklagligt"

IOK öppnar för att välkomna ryska utövare till OS i Paris 2024.
Och ett beslut bör fattas inom kort – då en del kval börjar redan i vår.
Skidskytte • Publicerad 14 december 2022
Svenske skidskytten Sebastian Samuelsson. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

I förra veckan sade Thomas Bach, Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande, att de ska inleda samtal med alla länders olympiska kommittéer för att finna "en väg tillbaka för inkludering".

Även USA är inne på linjen att välkomna tillbaka ryssar och belarusier om de inte stöttar kriget i Ukraina – och att de i så fall ska tävla under neutral flagg.

Annons

Skidskytte är inte en sport som är med på sommar-OS, men Sebastian Samuelsson har tidigare sagt vad han tycker och tänker.

Det gör han även den här gången.

"Inte förvånad"

25-åringen har inte missat att IOK öppnat för att välkomna ryssar och belarusier till OS 2024.

– Jag är inte alls förvånad, säger han till TT inför helgens världscuptävlingar i Frankrike.

– Det spelar ingen roll vad de gör, det är dopningsskandaler och nu är det krig, ändå gör Thomas Bach allt vad han kan för att ryska idrottare ska få tävla på OS.

Han fortsätter:

– Jag tycker det är beklagligt och jag tycker inte att vi ska se varken ryssar eller belarusier inom idrotten som läget är just nu. Jag tycker inte ens det är något vi behöver diskutera. Det är klart, skulle kriget hålla på i väldigt, väldigt många år måste vi förr eller senare diskutera det, men jag tycker inte det är läge för det nu.

Samuelsson kommenterar själv vem det är som ska bedöma om någon utövare stöttar kriget eller inte, för att i så fall välkomnas tillbaka.

– Jag ser inte att det är genomförbart. Jag ser inte att det går. Jag tycker också det är problematiskt i att vi vet att ryssar på många sätt kan få påtryckningar från hemmaplan i hur man uttalar sig.

– Jag tror att man sätter dem i en väldigt knepig situation också. Jag tycker det är en diskussion för längre fram. Jag tycker IBU (internationella skidskytteförbundet) och SOK (Sveriges olympiska kommitté) har varit tydliga med var de står, jag håller med om deras linje.

Verksamhetschefens svar

Annons

TT: Hur kan ni utövare påverka i de här frågorna?

– De här frågorna har ändå varit med i höst då man märkt att IOK har öppnat för diskussionen mer och mer. Svensk idrott står nog ganska gemensamt i det här och jag tror att SOK är väl medvetna om vår syn. Jag är inte orolig för just den delen.

Tidigare på onsdagen kommenterade Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, situationen för SVT.

– Vi har ju vårt "statement" sedan tidigare om att vi tycker att både aktiva och ledare från Ryssland och Belarus inte ska få delta i internationella tävlingar. Det uttryckte vi tillsammans med nordiska länder under hösten och det är vår linje.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons