Annons

Investeringsfirma kräver fem års fängelse för Neymar

Nästa vecka ställs den brasilianske fotbollsstjärnan Neymar, 30, inför rätta.
Nu kräver en investeringsfirma att 30-åringen döms till fem års fängelse, skriver .
Fotboll • Publicerad 14 oktober 2022
Neymar. Arkivbild.
Neymar. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

På måndag inleds rättegången mot Neymar som är anklagad för bedrägeri och korruption gällande hans övergång till Barcelona från Santos 2013.

DIS är namnet på den brasilianska investeringsfirma som nu kräver att fotbollsstjärnan ska dömas till fem års fängelse.

Annons

DIS ägde 40 procent av rättigheterna till Neymar när han spelade för Santos och firman hävdar att de inte fick en rättvis andel av övergången på grund av att övergångssumman var undervärderad.

Neymar måste själv infinna sig under rättegångens första dag i Barcelona på måndag, men det är oklart om han kommer behöva stanna under hela rättegången som kan pågå i två veckor.

Utöver Neymar kan även brasilianens föräldrar, de båda klubbarna, Barcelonas tidigare ordföranden Josep Maria Bartomeu och Sandro Rosell samt Santos ordförande Odilio Rodrigues straffas.

Baker McKenzie, advokatbyrån som representerar familjen Neymar, hävdar i ett uttalande att spansk domstol "saknar jurisdiktion att åtala familjen Neymar" eftersom övergången involverade brasilianska medborgare utanför spanskt territorium. Advokatbyrån påpekar även att de påstådda brotten inte är straffbara i Brasilien.

Spanska åklagare vill att Neymars påföljd blir två års fängelse samt 10 miljoner euro i böter. I Spanien omvandlas fängelsestraff under två år till villkorlig dom om förövaren inte tidigare är straffad och det inte handlar om våldsbrott.

Neymar, i dag i Paris Saint-Germain, har nekat till anklagelserna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons