Annons

Ingen ”Challe”-effekt för HV71

HV71 gjorde det mesta rätt efter ledarförändringen. Bortalaget förde spelet och skapade chanserna mot Färjestad.
Men, men, men…
Ishockey • Publicerad 14 januari 2023
Färjestads Oscar Lawner och HV71:s Emil Andrae i 3–1-matchen i Karlstad.
Färjestads Oscar Lawner och HV71:s Emil Andrae i 3–1-matchen i Karlstad.Foto: Tommy Pedersen/TT

Nästjumbon HV71 kom till matchen mot Färjestad i SHL-ishockeyn med fem raka bortaförluster och bara en seger på de nio senaste omgångarna.

I veckan agerade klubbledningen och gjorde en förändring i tränarstaben, där Charles ”Challe” Berglund tog Johan Åkermans plats som Tommy Samuelssons ena assistent.

Annons

Samuelsson välkomnar ett par nya ögon med fokus på spel i så kallade special teams, det vill säga numerära över- och underlägen – ett sorgebarn för HV71 den här säsongen.

– ”Challe” kommer in med ett bredare perspektiv. Han har sett oss och ligan utifrån. Förhoppningsvis kan han ge impulser både till oss ledare och till spelarna, säger Samuelsson.

Bryta spärrar

Förändringen gav ingen omedelbar effekt, i alla fall inte poängmässigt.

HV71 föll med 1–3 i Karlstad trots ett spel- och chansmässigt övertag. Enligt ”Challe” Berglund handlar mycket om att bryta mentala spärrar – och om att våga vara rakare i offensiven.

– När man ligger risigt till blir det lite blockad i hjärnan. Det här är inte första laget som hamnar där, säger den förra storspelaren.

Berglund hoppas kunna bidra lika mycket vid sidan av isen som på den.

– Ibland kör man fast. Jag vill skapa positiva känslor för grabbarna. Kanske komma in under skinnet på dem, få dem att ge feedback på hur det har känts tidigare och föra det vidare till tränarna, säger han.

”Ändå rätt kul”

För kaptenen Niklas Hjalmarsson handlar ledarförändringen mycket om att signalera allvaret i situationen HV71 befinner sig i.

– Det är en kick i röven på alla. Det är inte Åkermans fel, det är ett kollektivt misslyckande. Som kapten tar jag det personligt, säger veteranen.

Hjalmarsson tyckte att HV71 var värt mer mot Färjestad, men trots ytterligare en tung förlust har han inte tappat sugen.

Annons

– Det är ändå rätt kul. Det är hockey, fullsatt läktare och ett härligt tryck. Sen är det förstås inte kul att förlora. Vi vill ju göra fansen glada, säger 35-åringen.

Första SHL-målet

Färjestad är skadeplågat men fortsätter att vinna. Med fyra viktiga forwardspjäser borta – Per Åslund, Victor Ejdsell, Linus Johansson och Henrik Björklund saknades – var det doldisarna som ordnade tre poäng mot HV71.

Oscar Lawner inledde målskyttet och backen Axel Bergkvist satte sitt första SHL-mål när han fixade matchvinnande 2–0. Ville Pokka skickade in 3–1 i tom bur när HV jagade kvittering, efter Andy Mieles reducering i mittperioden.

– Det (första SHL-målet) satt lite väl hårt inne. Jätteskönt, säger Bergkvist efter Färjestads sjunde seger på de senaste åtta omgångarna och den fjärde raka på hemmaplan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons