Annons

Ilska över banan efter medaljmissen

Två svenska pallplatser försvann i det andra åket. Kritiken mot bansättaren Ante Kostelic var hård efter slalomavgörandet.
Sport • Publicerad 22 februari 2014
Österrikaren Mario Matt leder inför det andra åket.
Österrikaren Mario Matt leder inför det andra åket.Foto: Christophe Ena
Foto: 

– Jag tycker att han är en djävla idiot, säger André Myhrer.

André Myhrer trotsade sin knäskada och satte allt på ett kort. Det gick över förväntan. I ett åk.

Annons

Efter en andraplats i första åket kom Ante Kostelics bana i vägen i det andra. Svensken körde ur och missade chansen att försvara, eller förbättra, sitt OS-brons från Vancouver.

– Jag tycker att han är en djävla idiot faktiskt. Jag tycker alltid att han har satt svåra, utmanande banor, men det här är bara löjligt, säger Myhrer.

Myhrer överväger nu att ställa in resten av säsongen för att kurera sin knäskada. Och blickar framåt mot nästa OS med stora förhoppningar. Både om medalj och en annan sak:

– Jag hoppas att han inte är med till nästa OS i alla fall.

Ante Kostelic har tränat barnen Janica och Ivica till stora framgångar i den alpina världscupen. Men kroaten är också ökänd – och avskydd – för sina svåra och orytmiska slalombanor.

När lotten för sättningen av det andra OS-åket föll på kroaten anade många det värsta. Och farhågorna blev – minst sagt – besannade.

Mattias Hargin, delad trea efter det första åket, stämde in i kritiken. Hargin halkade ner och fick i stället för medalj dela sjundeplatsen med lagkamraten Markus Larsson.

– Jag är riktigt arg och besviken. Framför allt för att jag inte behärskar det bättre i andra. Men sedan är det också hur banan ser ut lite, säger Hargin.

– Jag tycker att det är ett skämt. Men det är kanske för att jag inte klarar av det heller. Jag brukar kunna åka bra i hans banor, men det här var det värsta jag har sett faktiskt. Jag tycker att han borde gå i pension.

Svenske sportchefen Anders Sundqvist uttrycker sig lite mer diplomatiskt, men håller med om att banan var i svåraste laget.

Annons

– Han håller sig inom ramarna. Men om det är bra för vår idrott att skicka ut de här bilderna, det kan inte jag svara på. Jag tycker att det är trist i alla fall, säger Sundqvist.

– Men det blir ju medaljörer här också, så det handlar om att vi inte klarar av det i dag.

Åkarna som klarade banan bäst blev å andra sidan rikligt belönade. Mario Matt, som ledde efter det första åket, höll undan till guldet medan hans österrikiske landsman Marcel Hirscher och norrmannen Henrik Kristoffersen kunde tacka andras misstag för silver- respektive bronsmedaljen.

– Tack och lov var det en selektiv bana, annars hade det här aldrig varit möjligt, säger Hirscher.

– Tack Ante Kostelic för det här, säger Kristoffersen.

Även sonen Ivica Kostelic tog, inte helt oväntat, bansättaren i försvar.

– Den här banan visar skillnaden mellan en väldigt bra slalomåkare och dem som hör hemma i andraligan, säger kroaten.

Själv hade han stora problem men körde ändå upp sig från 21:a till nionde plats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons