Annons

Idrottsprofil i Sjuhärad åtalas efter krogbesök

Två flaskor champagne och tre slag i ansiktet. En elitidrottare från Sjuhärad riskerar fängelse efter två utekvällar i Borås, men säger sig vara oskyldig.
Sport • Publicerad 5 februari 2014

Mannen, som är i 25-årsåldern, åtalas för två skilda förseelser. För knappt ett år sedan ska han enligt åtalet ha misshandlat tre personer på en krog i centrala Borås.

Det berörda sällskapet vittnar om hur de var på väg hem när mannen kom fram till dem och betedde sig stöddigt. Tjafs uppstod, och efter att ha blivit ombedd att gå ett flertal gånger ska mannen ha gett en kvinna i sällskapet en lavett. När hennes vän då gick emellan ska han ha fått ett knytnävsslag i ansiktet, och detsamma gäller en tredje man i sällskapet som dessutom började blöda näsblod av smällen.

Annons

Elitidrottaren erkänner i polisförhören att han hamnade i tjafs med sällskapet, men säger att han blev slagen först av en av männen. Därefter ska han ha slagit tillbaka en gång i självförsvar.

Det andra åtalet berör en annan kväll på samma krog, i oktober 2011. Mannen anklagas för att då ha köpt två flaskor champagne med en bekants bankkort.

Kortägaren och elitidrottaren, som är ytligt bekanta, var på krogen i samma sällskap. Den åtalade ska ha fått låna den bekantes kort för att köpa drinkar åt sällskapet, men återkommit tomhänt. Mannen fick tillbaka kortet och anade inget förrän dagen efter, när han upptäckte ett köp på 2 780 kronor han inte kände igen.

Efter att ha kontaktat krogen kom det fram att köpet gällde två flaskor champagne av märket Moët & Chandon. Bartendern som jobbade samma kväll vittnar i förhören om hur elitidrottaren köpte två flaskor, och kvittokopior visar att köpet gjordes med den andra mannens kort.

Den åtalade nekar till att ha köpt champagnen, trots att han setts på vimmelbilder från kvällen med två flaskor, och menar istället att det var kortägaren själv som i ett berusat tillstånd gjort köpet och sen glömt bort det.

Rättegången inleds i Borås tingsrätt på tisdag och mannen riskerar fängelsestraff om han bevisas skyldig.

– Bedrägeriet är av en mindre skala, men misshandeln bedöms vara av normalgrad och kan ge fängelse i upp till två år, säger assistentåklagare Hediye Kurt vid åklagarkammaren i Borås.

Vid förmildrande omständigheter kan fängelsestraffet ersättas av en villkorlig dom och böter.

BT har varit i kontakt med den åtalade som inte vill uttala sig om händelserna.

Christian Naumanen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons