Annons

I dag drar fotbollsfesten i gång

I dag inleds en av världens största fotbollsturneringar, Gothia Cup.
Sport • Publicerad 14 juli 2008

FOTBOLL GÖTEBORG

Den lockar inte enbart spelare.

Annons

Talangscouter och agenter flockas också för att leta efter framtidens stjärnor.

34 200 deltagare kommer från 66 nationer att samlas för invigning och matchstart i Gothia Cup.

Sammanlagt 4?520 matcher väntar men det är inte enbart spelare som kommer till cupen. Även talangscouter och agenter samlas för att upptäcka nya lovande spelare.

– Det är möjligheternas cup. Det är nästan mer vanligt än ovanligt att talangscouter och storklubbar är på plats. De ligger på och frågar om vilka klubbar som kommer, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

Intresset är stort för lag från Sydamerika, Afrika och Östeuropa. Ett av de lag som kommer att stå i fokus under cupen är Liberty Professional från Ghana.

– De tillhör en av världens mest attraktiva fotbollsakademier. De har mängder av unga spelare i Europa. Deras matcher är ett smörgåsbord som kommer att dukas upp, säger Dennis Andersson.

Målgöraren Emmanuel Adebayor är en av de spelare som fick kontakt med en agent och kontrakt under Gothia Cup. Numera spelar han i Arsenal och är en av världens mest eftertraktade spelare.

En höjdpunkt under årets cup är ett besök av den legendariske brittiske, anfallaren Alan Shearer.

Som 15-åring vann Shearer Gothia Cup men fick knappt spela någonting alls.

– Shearer är ett bra exempel för både spelare och ledare hur lite man egentligen vet om en spelare. Shearer gick från bänknötande till att bli en av världens bästa fotbollsspelare, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

Annons

TT

Gothia Cup

* Gothia Cup arrangeras för 34:e året i rad.

* 2007 gjordes 20 128 mål på 4 520 matcher.

* 29 procent av årets 34 200 deltagare är flickor. Gothia Cup försöker aktivt få fler flicklag till turneringen.

* 320 000 matportioner serveras. Köttbullar är en favorit.

* De skandinaviska deltagarna dricker drygt 100 000 liter mjölk.

* 2007 gjordes reportage om Gothia Cup i 24 länder.

* 400 rättvisemärkta bollar används under cupen. Vid turneringens slut brukar cirka 10 bollar finnas kvar.

* ?Koppling till EM och VM: De år de stora fotbollsmästerskapen spelas tar deltagarna efter de internationella spelarnas spelstil och även filmningar, enligt generalsekreteraren Dennis Andersson. Likaså domarbedömningar under de stora mästerskapen brukar följa med till Gothia Cup. (TT)

Brassar i fokus

Som vanligt är det P16-klassen som väcker störst internationellt intresse. De klubbar det pratas mest om inför årets turnering är mexikanska Cruz Azul, och brasilianska storklubben Cruzeiro.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons