Annons

"I Brasilien är det bara fotboll, fotboll, fotboll"

I sommar flyttar fotbolls-VM hem. Till Ricardinhos hemland Brasilien.
Sport • Publicerad 31 mars 2014
Foto: Therese Loberg

Samtidigt känner sig Malmöbacken mer svensk än någonsin. Nu kan guldhjälten bli svensk medborgare – och drömmer om att ta plats i Erik Hamréns landslag.

– Det vore en ära, säger MFF-ikonen.

Annons

Ricardinho har en träningsfri dag och sätter sig i den bruna tygsoffan i spelargången på Swedbank Stadion. Sen tio dagar tillbaka kör han rehab efter en lättare skada som han fick i cupmatchen mot Hammarby. Han visar på knät och underbenet ner mot en vit sneaker var blödningen sitter. I dagsläget är inte premiären hotad.

– Det är inget allvarligt, om två tre dagar är jag tillbaka om allt går som det ska.

Det har gått fem år sedan den tekniske vänsterbacken värvades från Brasilien med 149 matcher i högsta ligan i hemlandet. I dag är Ricardinho truppens meste spelare. Trots det är han inte van vid att stå i rampljuset.

– Det är för att jag inte är anfallare, folk vill läsa om den som gör mål.

Men han blir ofta igenkänd i Malmö.

– Det är roligt, men folk är så försiktiga i Sverige. Jag ser hur de tittar men inte riktigt vågar komma fram och prata, men det är bara kul att bli uppskattad och få beröm.

Kontraktet med Malmö går ut efter säsongen och Ricardinho står inför ett vägskäl. Antingen signar han ett nytt med klubben, eller så satsar han vidare ut i Europa. Alternativet är att flytta hem till Brasilien.

– Jag älskar Brasilien, därför är det inte helt lätt. Skulle jag förlänga ytterligare tre fyra år här så blir det nästan tio år i Sverige. Då pratar min dotter svenska, och min fru har jobbat några år här. Varför skulle vi flytta tillbaka till vårt hemland då?

I december fick han ett permanent uppehållstillstånd i Sverige. Men än har han inte fullföljt ansökan om ett svenskt medborgarskap. Enligt honom själv ett pappersarbete och tre månader bort.

– Det är bra för mitt liv, för min framtid och för min dotter om hon vill plugga i Sverige när hon blir äldre. Jag trivs här, det är tryggt och säkert och det finns bra utbildningsmöjligheter.

Annons

Än har Malmö inte fört några officiella förhandlingar med backen.

– Vi kommer sätta oss snart, kanske nästa vecka. Vad det ger kan jag inte säga i dagsläget.

– Det är inte bara en ekonomisk fråga. Om jag skulle gå till en annan klubb i Europa skulle jag få starta om från början, då måste det vara värt det. Antingen får jag ett erbjudande som känns bra, eller så väljer de att tacka för mina sex år i klubben.

Så gick det till när han värvades till Malmö.

– I Brasilien sa de att vi skulle prata om förlängning, men när de erbjöd en sämre ekonomisk deal än vad jag haft innan tog jag inte den. Sen hände ingenting, istället dök Malmö upp. Så är fotbollen, man vet aldrig.

Men utesluter andra allsvenska lag.

– Jag kan inte se mig själv spela i en annan matchtröja än Malmös. Blir det ingenting här flyttar jag till en annan liga. Med ett svenskt pass är det enklare att gå till en klubb i England, Italien Spanien eller Tyskland.

I höst fyller han 30 år, och tycker sig fortfarande utvecklas.

– Jag är som ett vin som bara blir bättre med åldern. Jag är smartare, och har lättare att ta kritik och se mina egna misstag. Om någon sa att jag gjorde fel, köpte jag aldrig det, de var de som hade fel, aldrig jag.

Skillnaden från proffslivet i Brasilien är stor.

Annons

– Vi samlades alltid två dagar före match, och med två matcher i veckan är man inte hemma mycket. Det funkar så länge man inte har familj, men inte sen. I Sverige har man ett bra liv som fotbollspelare. Vi har en lång försäsong som gör att man är förberedd när serien startar, man kan göra sitt bästa på planen men man kan också ha ett liv utanför den. I Brasilien är det bara fotboll, fotboll, fotboll...

I Malmö har han tid med familjen. Som i dag när dottern är sjuk och hemma från dagis.

– Hon har så mycket energi och vill ut och leka och springa i parken.

Han tar upp mobilen och bläddrar i albumet tills han hittar bilden han letar efter. Den föreställer en flicka som kör en dockvagn. I vagnen sitter en hund.

– Hon älskar vår hund. Den är det första hon frågar efter när hon vaknar på morgonen och vill köra runt den så här i vagnen.

Sommarens VM i hemlandet följer han från tv:n.

– Jag supportar landslaget men inte hemifrån Brasilien. Jag och min familj har bestämt att resa i Europa under uppehållet. Till Italien, Frankrike eller Spanien. Vi vill passa på så länge vi är kvar.

Om han blir svensk medborgare skulle han bli glad för ett samtal från förbundskapten Erik Hamrén.

– Det vore en ära, men då måste jag ta flera kliv uppåt först.

Svenska mästarna från 2013 har ett allsvenskt guld att försvara, ett kommande Champions League-kval och svenska cupen.

Annons

Vänsterbacken tror på sitt lag trots pressen som favoriter i allsvenskan.

– Alla förväntar sig att vi ska hålla samma höga nivå. Vi spelade fantastisk förra året. I år är alla ute efter att stoppa oss. Det är så lite som skiljer lagen i allsvenskan, och ser man tillbaka så har det varit en omöjlighet att vinna guld två år i rad. 2011 var vi så nära att gå till gruppspel i Champions league, men vi tappade samtidigt fokus på allsvenskan. Om vi ska försvara guldet igen måste vi höja oss ännu mer.

Bakom rubrikerna

Del 5: Malmö FF

Inför den allsvenska premiären möter BT profiler som minns händelser som förändrade ?karriären.?

Ricardo Ferreira da Silva Kubitski.

Ålder: 29.

Från: Curitiba, Brasilien.

Position: Vänsterback.

I Malmö FF: Sedan 1 januari 2009.

Kontrakt: 2014.

Tidigare klubbar: Malmö, Coritiba FC, Atletico Miniero.

Svensk mästare: 2013, 2010.

Allsvenska matcher: 136.

Allsvenska mål: 3.

Li Edqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons