HV tog första hemmasegern – men tappade igen

Trots en drömstart och 2–0-ledning kunde inte storsatsande nykomlingen HV71 ta första trepoängaren i SHL.
Fredrik Forsberg såg dock till att Jönköpingslaget tog en tvåpoängare, 3–2 efter förlängning över Brynäs – och första hemmasegern för säsongen.
Ishockey • Publicerad 15 oktober 2022
André Petersson i HV71 jublar efter sitt 2–0-mål i hemmasegern över Brynäs.
André Petersson i HV71 jublar efter sitt 2–0-mål i hemmasegern över Brynäs.Foto: Mikael Fritzon/TT

Segern till trots – nio matcher utan trepoängare i säsongsinledningen gör att HV71 halkar efter i botten.

Jumbon hade tre poäng upp till fast mark ovanför kvalstrecket inför Brynäsmatchen, nu är marginalen fyra poäng.

– Vi gör en sisådär match. Vi kan spela bättre i ledning, det känns som vi bara chippar ut pucken. Vi har en del att jobba på, säger Forsberg, HV:s bäste målskytt med fem fullträffar, till C More.

Avgörandet kom i numerärt överläge efter 1.49 av förlängningen.

Och HV bröt i alla fall sin sex matcher långa förlustsvit.

Besviken Manner

Brynäs kom till Jönköping med tre raka segrar, lagkaptenen Anton Rödin såg med två mål till att det blev en poäng i bagaget.

– Man måste vara nöjd med en poäng i dag, hemmalaget var bättre. Jag är besviken över att vi inte kunde spela på samma nivå som HV71, men det var starkt att komma tillbaka i tredje perioden, säger Brynästränaren Mikko Manner.

HV71 ramlade chockartat ur SHL våren 2021 efter kvalförlust mot just Brynäs.

Efter en säsong i hockeyallsvenskan har Jönköpingsklubben satsat stort – och utnämndes av tränarkonkurrenterna till SM-guldfavorit tillsammans med Frölunda inför säsongen.

Men några guldvibbar har det inte varit i inledningen.

Trendbrott

HV71 bröt i alla fall en trend – för första gången i höst lyckades laget ta ledningen.

Backen Nichlas Torp lade ned pucken mot målet och efter ett par studsar på motståndare var den också i mål bakom storspelande Brynäsmålvakten Anders Lindbäck.

André Petersson sköt 2–0 i powerplay efter 17.13 av första perioden sedan Lindbäck inte hunnit täcka första stolpen i en sidledsförflyttning.

Anton Rödin reducerade och bröt sin måltorka för säsongen och fixade även 2–2-kvitteringen i tredje perioden.

Däremellan dominerade HV71 andra perioden stort, vann skotten med 15–7, men fick inte utdelning.

Bästa läget fick André Petersson och öppet mål, men Lindbäck fick ut plockhandsken och lyckades styra pucken över.