Annons

Hotet mot Damkronorna – kort OS-uppladdning

Damkronornas OS-förberedelser kan bli rekordkorta.
Orsaken: spelprogrammet i SDHL och reseproblematiken till Kina.
Ishockey • Publicerad 15 november 2021
Damkronornas Anna Kjellbin och Emma Nordin under helgens OS-kval.
Damkronornas Anna Kjellbin och Emma Nordin under helgens OS-kval.Foto: Pär Bäckström/TT
Förbundskapten Ulf Lundberg. Arkivbild.
Förbundskapten Ulf Lundberg. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I går kväll kunde Damkronorna jubla över sin första framgång efter flera år av negativa rubriker, bråk och sportsliga motgångar.

Segern i den avgörande matchen mot Frankrike i kvalet i Luleå innebär att Damkronorna är klart för spel i OS i Peking i februari.

Annons

Men förberedelsetiden ser ut att bli kort.

Enligt det nuvarande spelprogrammet i SDHL, damhockeyligan, spelas den sista omgången inför OS den 22 januari. Står det fast kan både ett förläger i Sverige och eventuella träningsmatcher gå om intet.

Med sju timmars tidsskillnad till Peking behöver laget vara på plats runt sju dagar i förväg – damernas turnering börjar den 3 februari – men väl inne i OS-bubblan är det inte tillåtet att spela officiella landskamper inför turneringen.

Träning på liten rink

Runt den 27 januari är planen att laget ska åka till Peking.

– Eftersom OS spelas på liten rink har vi undersökt var det finns såna i Sverige och vi skulle gärna vilja ha ett veckolångt läger och ett par matcher mot kvalificerat motstånd innan OS, säger Östh som nämner Lysekil som förstahandsalternativ med liten rink.

Men resorna till Peking är också ett frågetecken då Kina, på grund av sin strikta coronahantering, inte tillåter utländska flygbolag att landa där. SOK:s planerar att chartra, vilket är tillåtet, till den kinesiska huvudstaden.

Men osäkerheten kring det gör också tidsplanen svåröverskådlig.

– Vi har inte kommit i mål vad det ska bli. Vi får se vad som blir möjligt och inte, säger Östh som är huvudansvarig för Damkronorna på SOK.

Oklart med SOK-stöd

Damkronorna kommer att spela en turnering i Schweiz i december vilket kan bli sista matcherna inför OS. Förbundskapten Ulf Lundberg hoppas att SDHL kan ändra i spelprogrammet så att landslaget kan ha ett OS-läger på hemmaplan.

– Jag vet att det pågår en dialog mellan Ishockeyförbundet och SDHL. Det är klart att jag vill ha ett rejält förläger så att vi kan förbereda oss på bästa sätt, säger Lundberg.

Annons

SOK drog undan det ekonomiska stödet till Damkronorna efter det dåliga OS-resultatet 2018 och om det återkommer beror på resultatet i Peking.

– OS blir en stor värdemätare gentemot de fyra topplagen om det kan bli någon match mot dem. Det blir ett bra underlag mot satsningen framåt, säger Östh.

Men oavsett hur det går kommer SOK att göra en riktad satsning mot OS 2026 och 2030 med svensk damishockey.

– Vi håller på att diskutera förutsättningarna för det och vill satsa på ett gäng 15-19-åringar och göra en hel del extra för dem. Jag hoppas att vi kan presentera någonting före jul, säger Östh.

Fakta: Damkronorna fram till OS

16-19 december: Trenationersturnering mot Schweiz och Tyskland (i Basel).

22 januari: Sista SDHL-matcherna innan OS-uppehållet.

Runt 27 januari: Avresa till Peking.

3-17 februari: Damernas OS-turnering.

Deltagande lag, grupp A: USA, Kanada, Finland, Ryska laget, Schweiz.

Grupp B: Japan, Tjeckien, Sverige, Danmark, Kina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons