Annons

"Hon markerar – inga långa pinkpauser"

Tidernas bästa skidåkare är tillbaka.
För Marit Bjørgen, 41, är frågan: Går det att bli en vinnare i vinterns långlopp trots mindre träning och samtidigt vara en närvarande mamma.
Skidor • Publicerad 14 september 2021
Marit Bjørgen under ett rullskidpass med sponsorer i Holmenkollen.
Marit Bjørgen under ett rullskidpass med sponsorer i Holmenkollen.Foto: Ulf Palm/TT
Marit Björgen planerar att göra fem lopp i Ski Classics i vinter, bland annat Vasaloppet där hon kom tvåa förra säsongen.
Marit Björgen planerar att göra fem lopp i Ski Classics i vinter, bland annat Vasaloppet där hon kom tvåa förra säsongen.Foto: Ulf Palm/TT
Marit Bjørgen vann sitt åttonde OS-guld på tremilen i Pyeongchang 2018. Sedan lade hon av. Arkivbild.
Marit Bjørgen vann sitt åttonde OS-guld på tremilen i Pyeongchang 2018. Sedan lade hon av. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Det är en ljummen augustikväll på en parkeringsplats, nordväst om Holmenkollen utanför Oslo. Sponsorrepresentanter från Marit Bjørgens långloppslag ska få ska lära sig rullskidteknik.

Bjørgen kommer dit först av åkarna. Hon hoppar snabbt in lagets skåpbil och byter om till officiella kläder.

Annons

– Det är skönt att få röra lite på sig i dag, säger hon och skrattar.

De övriga killarna i laget kommer – och snart anländer även "eleverna".

Hemma och vabbar

En äldre herre drar vinstlotten. Han blir märkbart lycklig när han får tidernas bästa skidåkare som personlig coach.

– Jag har bra samarbetspartners och det har också Team Ragde som gör att verksamheten fungerar. Då gäller det att ställa upp för att lära dem och inspirera. Jag är också med på aktiviteter som skidskola med mina egna samarbetsparter. Detta är viktigt, säger Bjørgen.

Marit Bjørgens nya skidliv har fler utmaningar. Tidigare under dagen har hon fått ställa in ett träningspass för att vara hemma och vabba.

En vardag för många småbarnsföräldrar som nu även gäller för tvåbarnsmamman Marit Bjørgen.

– Barnen kommer alltid först. Min sambo (Fred Børre Lundberg, OS- och VM-guldmedaljör i nordisk kombination) fick nytt jobb förra veckan och vi måste prioritera det. Därför blev jag nu hemma när ena pojken är sjuk, säger Marit Bjørgen som är mamma till Marius, 6 och Ola, 2.

Barnen först

TT: Hur är det för dig – som alltid varit extremt disciplinerad med träningen – att tvingas stå över ett pass?

– Det var värre när jag var på annan nivå och för beredde mig inför ett mästerskap. Nu kommer barnen först.

Så här beskriver hon sin vardag:

Annons

– Jag lämnar barnen på förskolan och hämtar dem. Däremellan kan jag träna eller göra andra jobb. Jag försöker träna varje dag.

Bjørgen avslöjar med ett leende sönernas reaktioner över hennes träning:

– Den äldste är van och har accepterat, men den yngste säger ibland: ”Mamma icke träna nu!”

Efter OS i Pyeongchang 2018 avslutade Marit Bjørgen en skidkarriär som bland annat innehöll åtta OS-guld, 18 VM-guld och fyra totalsegrar i världscupen. 2020 ringde Jörgen Aukland, en av ledarna inom Team Ragde charge, och frågade om hon var intresserad att testa långlopp.

– Jag behöver inte lång tid för att bestämma mig. Det är viktigt att röra på sig och efter jag slutade 2018 var det tyngre att komma ut om man inte har något konkret att sikta på, säger Marit Bjørgen.

"Modigt av henne"

Ett beslut som imponerade på lagets sportchef Magnar Dahlen:

– Det var modigt av henne att göra det. Från att vara den klart största stjärnan och sedan våga ställa sig i skottlinjen för att åka Vasaloppet efter att man lagt av. Hennes drottningkrona kunde ha kommit på sned. Hon gör det inte för pengarna utan av kärlek till sporten, säger Dahlen och berättar att hennes första rullskidpass som långloppsåkare blev ett misslyckande:

– Hon gick tom direkt, fick avbryta och hoppa in i bilen. Både jag och Jörgen Aukland konstaterade att här var det en bit kvar. Då var jag säker på att hon aldrig skulle vinna något Vasalopp.

Bjørgen gjorde comeback i klassikern mellan Sälen och Mora i mars. Hon pressade svenska långloppsspecialisten Lina Korsgren, men fick släppa med dryga milen kvar och slutade tvåa i Vasaloppsdebuten.

Det bidrog till att hon bestämde sig för att göra en ny satsning i vinter med fem Ski Classics-lopp: Jizerska, Marcialonga, Vasaloppet, Birkebeinerrennet och Reistadløpet.

Lätt beslut

Annons

– Det var lätt att fatta beslutet att fortsätta. Förra säsongen blev lite amputerad (karantänsregler inom dopingreglerna gjorde hon bara kunde köra Vasaloppet). Jag vill också prova de andra loppen som Marcialonga och Birkebeinerrennet där jag kanske har större chans än i Vasaloppet. Samtidigt är det en spännande utmaning att kunna kombinera familjelivet och jobb bredvid, med en längre träningsnivå men ändå åka bra på tävlingarna, säger Marit Bjørgen.

TT: Kan du hantera mentalt att kanske bli frånåkt?

– Jag har blivit bra på att sätta mina egna förväntningar och sätta mina mål, svarar Marit Bjørgen och tillägger:

– Jag åker tävlingarna för att kämpa om pallen. Jag är nöjd med Vasaloppet, men det är lite irriterande att man var så nära segern. I år har jag bättre förutsättningar än i fjol.

Korta pinkpauser

Marit Bjørgens kompromisslösa inställning har smittat av sig på killarna i laget:

– De har respekt för henne. Hon sätter fart och markerar att här ska det inte vara några långa pinkpauser. Nu ska vi köra, säger sportchefen Magnar Dalen.

Inom Ski Classics jublas det över Marit Bjørgens satsningen. Hon ger ytterligare stjärnglans åt långloppscirkusen som fått högre status de senaste åren.

– Det är bra om det blir stort intresse för långlopp. Jag är väldigt förtjust i sporten och brinner för det. Därför känns det bra om jag kan skapa uppmärksamhet och inspirera yngre skidåkare att få lust att prova långlopp, säger Marit Bjørgen.

Fakta: Marit Bjørgen

Ålder: 41.

Bor: I Holmenkollen utanför Oslo.

Familj: Sambo Fred Børre Lundberg (dubbel olympisk guldmedaljör i nordisk kombination), barnen Marius, 6, och Ola, 2.

Främsta meriter: 8 OS-guld, 18 VM-guld, 4 OS-silver, 5 VM-silver, 3 OS-brons, 3 VM-brons, 4 totalsegrar i världscupen, 114 världscupsegrar.

Fakta: Marit Bjørgen

+ Lina Korsgren, Sverige

I flera år har hon gått från klarhet till klarhet inom långloppscirkusen. I fjol blev hon totalvinnare efter bland annat seger i Vasaloppet.

+ Britta Johansson Norgren, Sverige

Den stora profilen som verkligen har bidragit till att lyfta intressen för långlopp bland damer. Tidigare tillhörde hon svenska skidlandslaget.

+ Hanna Falk, Sverige

Svensk sprintprofil som inför den här säsongen har tagit steget till att helt fokusera på långlopp.

+ Oskar Kardin, Sverige

Utvecklas allt mer som långloppsåkare. Är bara tillfälligheter som har gjort att han inte tagit de stora segrarna.

+ Martin Johnsrud Sundby, Norge

En av Norges stora skidprofiler som radat upp framgångar i världscupen, men som har haft svårt att lyckas lika mycket på mästerskapen. Nu har han blivit långloppsåkare och siktar på Vasaloppet.

+ Emil Persson, Sverige

I vintras fick han sitt genombrott när han vann Ski classics sammanlagt.

Fakta: Marit Bjørgen

18 december: Orsa Grönklitt, lagprolog, Sverige, 15 km

19 december: Orsa Grönklitt, Sverige 35 km

8 januari: Tre Cime Criterium, Misurina, Italien, 48 km

15 januari: La Venosta, Val Venosta, Italien, 45 km

16 januari: Reschenseerennen, Val Venosta, Italien, 50 km

22 januari: Engadin La Diagonela, Zuoz, Schweiz, 55 km

30 januari: Marcialonga, Cavalese, Italien, 70 km

13 februari: Jizerska50, Bedrichov, Tjeckien, 50 km

20 februari: Tartu Maraton, Elva, Estland, 63 km

6 mars Vasaloppet, Mora, Sverige, 90 km

19 mars: Birkebeinerrennet, Lillehammer, Norge, 54 km

26 mars: Årefjällsloppet, Vålådalen, Sverige, 100 km

2 april: Reistadløpet, Bardufoss, Norge, 50 km

9 april: Ylläs-Levi, Ylläs-Levi, Finland, 70 km

Samtliga lopp körs i klassisk stil.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons