Annons

Holmén blixtinkallad - men tvekade: ”Ringde läkaren”

VM-kvalet går in i ett helt avgörande läge – då blixtinkallades Sebastian Holmén, 25, från Ryssland.
Men den tidigare Elfsborgsstjärnan var högst tveksam till att åka.
– Det var jobbigt att lämna familjen, säger han till BT.
Tror du på speltid?
Fotboll • Publicerad 3 oktober 2017 • Uppdaterad 4 oktober 2017
Viktor Claesson och Sebastian Holmén.
Viktor Claesson och Sebastian Holmén.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det har varit omtumlande dagar för Sebastian Holmén. Först blev han pappa förra måndagen, och nu plötsligt inkallad i Janne Anderssons VM-kvalgrupp.

Men trots att landslaget lockar var det inte självklart att tacka ja när Peter Wettergren ringde in backen som ersättare för den axelskadade Leeds-spelaren Pontus Jansson.

Annons

– Jag förklarade hur det låg till för Peter, att Julia låg kvar på sjukhuset. Han förstod till 100 procent och ville att jag skulle prata med henne så allt var lugnt innan jag gav besked att jag skulle komma. Jag ringde läkaren som sa att det var okej, att hon och vår dotter Alice får lämna sjukhuset och åka hem så snart som möjligt. Och Julia sa att det var klart att jag skulle åka. Hon vet att det här har varit min dröm sen jag var liten, så hon gav sitt godkännande. Då var det vara att åka, säger Holmén.

Så istället för att åka tillbaka för att övernatta på sjukhuset packade Holmén om väskan för att åka till Stockholm och landslagssamling. Men först efter ett hejdå till dottern Alice.

– Hon är mest lik Julia än, och det är väl tur det... Det är en underbar liten tjej och det var jobbigt att lämna dem. Men jag får träffa dem snart och får se till att prata med dem på facetime varje dag, så det här ska jag nog klara.

Tills dess är han glad över att vara del i truppen.

– Det blir spännande och roligt och en dröm att få vara här. Jag har vetat om ett tag att jag har varit nära de senaste samlingarna och kände att skulle det hända något med någon annan så skulle jag vara precis bakom. Och det visade sig att det var så.

– Jag är inte här för att njuta. Jag vill visa Janne Andersson och Peter Wettergren att jag ska spela, så är det. Men samtidigt har jag kommit in som reserv, och jag vet att jag har spelare före mig.

Polaren från Elfsborgstiden, Viktor Claesson, 25, hoppas få chansen från start för första gången någonsin i kvalsammanhang.

Och med Jimmy Durmaz skadad förväntas Claesson kliva in till höger på det svenska mittfältet

– Jag vet inte hur Janne (Andersson, förbundskapten) tänker, men får jag chansen ska jag försöka ta den, säger han till BT.

I klubblaget Krasnodar har den spelbegåvade mittfältaren varit bofast i laget hittills under säsongen. Dock i varierande positioner.

Annons

– När jag kom dit spelade jag enbart vänsterytter, den här säsongen har det varit till höger, centralt och som forward också. Men det har känts bra, jag får en större och större roll i laget och vi ligger trea, även om det var surt att förlora senaste matchen.

På lördag, mot Luxemburg, hemma på Friends arena väntas nytt publikrekord. Över 49 000 biljetter har hittills sålts, att jämföra med gällande rekord, 49967 under invigningsmatchen mot England i november 2012.

– Det kommer att bli en upplevelse under alla omständigheter. Det gäller såklart att vinna matchen för att skaffa oss bästa tänkbara läge inför Hollands-matchen på tisdag.

Hur laddar du inför lördag?

– I dag har vi varit på Astrid Lindgrens barnsjukhus, jag, Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin och Kalle Johnsson, och mött många glada barn. Det var en riktigt bra början, säger Claesson.

Li EdqvistSkicka e-post
David AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons