Annons

Högstrand tog loppet som träning – blev femma: ”Ingen maxinsats”

Johan Högstrand tog Kretsloppet som ett träningspass.
Ändå blev han femma och bästa löpare från Sjuhärad.
– Jag tog det inte som tävling, säger landslagsorienteraren.
Friidrott • Publicerad 14 september 2019
Johan Högstrand tog Kretsloppet som träningspass – och blev femma och snabbaste löpare från Sjuhärad.
Johan Högstrand tog Kretsloppet som träningspass – och blev femma och snabbaste löpare från Sjuhärad.Foto: Håkan Rosenqvist

Högstrand såg faktiskt inte ens trött ut när han passerade mållinjen i sitt första Kretslopp. Han var snabb med att komma iväg – och dröjde sig inte kvar för att njuta av sitt personbästa på milen, 32,28. Ett pers på nästan en minut.

– Jag hade bara lite annat att göra idag. Men jag är jättenöjd, säger han.

Annons

Orienteraren tävlar för IFK Göteborg och sprang i den blåvita klubbtröjan. Han fick några kommentarer längs Borås gator.

– Det var lite heja Johan och heja Blåvitt. Och några heja Elfsborg.

Tror du folk fattar att du representera orienteringsklubben Göteborg?

– Hahaha, ja de måste ju förstå att jag inte är någon fotbollsspelare.

Att det inte har blivit något Kretslopp tidigare för Högstrand som kommer från Sätila har sin förklaring.

– Den här helgen går alltid långdistans-SM. Men i år valde jag bort det eftersom jag senare ska åka på världscup i Schweiz. Nu var jag ändå hemma och då passade det fint med att få ett bra träningspass.

Att det sen bar så långt som till en fin femteplats, vilket han inte hade koll på förrän BT upplyste honom om det, i loppet tycket han inte är konstigt.

– Vi orienterare är ju löpare. Det finns ju klar de som är snabbare än jag på löpning, men man behöver vara snabb på att springa. De allra bästa orienterarna är ju riktigt snabba på milen.

Högstrands paraddistans är annars medel- och långdistans inom orientering.

– Det är där det gått bäst, men framför allt att löpa i skogen. Men jag jobbar på det här med asfaltslöpning och millopp.

Annons

Vilken är den stora skillnaden jämför med när du behöver göra vägval?

– Att man ligger på en konstant belastning, precis på tröskeln. Inom orientering drar man kanske på sig mjölksyra i en backe, men sen har man intensiv kartläsning som ger en mikropaus. Det får man inte på ett sånt här lopp.

Men svårt att hitta hade han inte Borås.

–Nej jag har ju sprungit O-event och Zoo-orientering flera gånger i stan, så det är ju kända marker.

Var du trött i mål?

– Det var ingen maxinsats jag gjorde, jag tog det inte riktigt som tävling. Jag är ju mitt under en träningsperiod inför medel-SM nästa helg och veckan därpå världscupen. Och tills dess vill man ju hålla sig pigg och fräsch.

Li EdqvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons