Hjalmarsson nätade för Sverige i JVM

Sverige tog sin andra raka 3–1-seger i JVM-ishockeyn.
Sport • Publicerad 29 december 2008
BHC-forwarden Simon Hjalmarsson har precis gjort 1-0 mot Slovakien.
BHC-forwarden Simon Hjalmarsson har precis gjort 1-0 mot Slovakien.Foto: Scanpix

Men det blev onödigt spännande i slutet mot Slovakien.

–Vi borde ha avgjort i den andra perioden, tyckte förbundskaptenen Pär Mårts.

Det har inte glänst om det guldjagande svenska laget i öppningen av JVM i Ottawa.

Men två segrar på två matcher är förstås det viktigaste.

Sverige tog snabbt greppet mot Slovakien. Redan efter 62 sekunder gjorde Boråsforwarden Simon Hjalmarsson 1–0. Västeråsstjärnan Mikael Backlund ökade på till 2–0 innan den första perioden var över.

I den andra var det blågult för hela slanten. Trots 21–5 i skott på mål var dock Frölundabacken och BHC-bekantingen Erik Karlsson den enda som lyckades göra mål.

–Med tanke på alla chanser vi skapade i den andra perioden borde vi ha avgjort där. Spelmässigt var det jättebra i två perioder, men i den sista krånglade vi till det i onödan, sade Mårts.

Slovakien reducerade genom Martin Uhnak i början av den sista i numerärt överläge och hade dessutom chansen i ytterligare ett power play i slutet av matchen.

Sverige spelar sin nästa match redan på måndagen mot Lettland och bör vinna där. Sedan väntar Ryssland, som också har inlett med två segrar, i gruppfinal på nyårsafton. Gruppvinnaren går direkt till semifinal medan tvåan och trean spelar kvartsfinal.

–Jag har inte sett ryssarna i någon hel match, men vi vet ju sedan tidigare att det är ett jättebra lag. Det blir en tuff match, sade Mårts som plussade för målvakten Jacob Markström, backen Erik Karlsson (ett mål och en assist) och forwardsparet Mikael Backlund (också 1 + 1) och Oscar Möller (en assist) som spelade tillsammans med Färjestads Marcus Johansson då Jacob Josefson, Djurgården, vilade på grund av magproblem. Josefson är tillbaka mot Lettland då också Mark Owuya, Djurgården, får chansen i mål.