Annons

Historiskt fiasko – Tyskland missar slutspel

Tyskland missar slutspelet i fotbolls-VM för första gången efter 1–1 mot Sydkorea.
I stället går Colombia och Marocko vidare från gruppen.
– Det är svårt att argumentera emot dem som tycker att det är en sportslig katastrof, säger förbundskaptenen Martina Voss-Tecklenburg, enligt AP.
Fotboll • Publicerad 3 augusti 2023
Tysklands Alexandra Popp deppig efter VM-fiaskot.
Tysklands Alexandra Popp deppig efter VM-fiaskot.Foto: Tertius Pickard/AP/TT
Slutspelsträdet i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.
Slutspelsträdet i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.Foto: Anders Humlebo/TT

Världstvåan hade kniven mot strupen i den avslutande gruppspelsmatchen av fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland. Och de fick en mardrömsstart.

För Sydkorea inledde klart bättre och i den tredje minuten satte Cho So-hyun ledningsmålet. 35-åringen var på rätt sida och placerade in 1–0.

Annons

Tyskland kom därefter in i matchen och skapade flera målchanser – och precis före halvtidsvilan nickade Alexandra Popp in 1–1, hennes fjärde fullträff i det här mästerskapet.

Marocko vidare

Men 1–1 hade inte räckt för Tyskland, som tidigare tagit två VM-guld, 2003 och 2007. Parallellt ledde nämligen Marocko med 1–0 mot Colombia och där och då var de två sistnämnda vidare till åttondelen.

– I den andra halvleken fick vi information om att vi behövde göra mål snabbt. Vi visade tro och vilja, men på något sätt gick bollen inte in, säger Alexandra Popp enligt BBC.

I den andra halvleken kom Tyskland nära ett ledningsmål flera gånger, men 1–1 stod sig samtidigt som Marocko höll undan och tog tre poäng som innebar att de gör Colombia sällskap vidare från grupp H. Marocko, som spelar sitt första världsmästerskap, är det första arablandet att ta sig vidare från ett gruppspel på damsidan.

Popp: "Behöver tid"

Tyskland är ute ur VM redan i gruppspelet, något som aldrig tidigare hänt på damsidan.

– Det är fortfarande svårt att förstå vad som hänt, säger Popp.

– Vi behöver tid för att analysera vad som hände, och hur vi får tillbaka självförtroendet. Vi visste att vi har duktiga spelare, men de senaste två matcherna har det inte varit optimalt. Vi måste vara ärliga. För mig är det tufft. Det här var inte planerat, jag tror att alla vi är överens om det, säger Popp.

Härnäst väntar Jamaica för Colombia. Marocko ställs mot Frankrike. Matcherna spelas på tisdag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons