Annons

Näslunds historiska seger: Fajten fortsätter

Sandra Näslund är historisk. Efter en andra seger i Val Thorens har hon nu fler världscupsegrar i skicross än någon annan.
Skicross • Publicerad 9 december 2022
Sandra Näslund har vunnit mest av alla i världscupen. Arkivbild.
Sandra Näslund har vunnit mest av alla i världscupen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I den första tävlingen för säsongen tangerade hon schweiziskan Fanny Smiths rekord över flest världscupsegrar i skicross. När Sandra Näslund i den andra tog sin 30:e seger blev hon ensam i toppen.

– Fanny slog det förrförra säsongen och sen har det varit på tal i var och varannan tävling efter det. Vi båda är aktiva fortfarande och Marielle (Thompson, Kanada, 25 segrar) är nära inpå också, säger Näslund om segerrekordet.

Annons

– Det kommer nog vara en fajt som fortsätter den här säsongen och kanske fler säsonger också.

TT: Är det kul med en intern fajt sinsemellan er?

– Det är roligt och det blir bra race för alla håller en väldigt hög nivå och man kan inte räkna bort någon.

"Bra race ändå"

Näslund har nu med råge skrivit in sig i historieböckerna som en av världens genom tiderna bästa skicrossåkare. Med elva av tolv möjliga segrar säkrade hon totalsegern i världscupen i fjol, för tredje gången, och tog även OS-guld i Kina.

Den här säsongen har inte börjat sämre med två raka segrar.

Flera åkare hade problem att ta sig ner för backen i snöfallet i Frankrike, och då hade tävlingen ändå skjutits upp två gånger för att vänta ut det värsta ovädret. Åtta åkare körde ur på både dam- och herrsidan innan semifinalerna ens dragit igång. Ytterligare två hade dragit sig ur.

– Det var först mycket väntan och mycket snö och sen blev det race till slut. Jag försökte bara göra det bästa av situationen. Det var tufft, lite långsammare än gårdagen och lite slagigare i svängarna. Men det blev ett bra race ändå, menar Näslund.

Överlägsen i finalen

Hon hade inga som helst problem att ta sig vidare till finalen. Väl där var det inte heller några konstigheter. En fin start gav ett litet försprång som svenskan bara utökade. Segern blev i utklassningsstil, drygt två sekunder.

– Jag hade bra skidor och jag försökte åka tufft hela tiden och ta mig över hoppen så bra som möjligt, förklarar hon segertaktiken.

Efter dubbelsegern i Val Thorens hoppas Näslund att det ska bli lite firande.

Annons

– Jag hoppas det blir en god middag på hotellet. Sen är det bara att packa ihop och åka vidare till Arosa i morgon och ladda för nästa race.

Redan på söndag står hon på startlinjen igen, då i kval inför måndagens kvällstävling.

Fakta: Sandra Näslund

Född: 6 juli 1996 (26 år).

Bor: Umeå.

Gren: Skicross.

Klubb. Kramfors alpina.

Främsta meriter: OS-guld 2022, OS-fyra 2018. VM-guld 2017 och 2021. Totalseger världscupen 2017–18, 2019–20, 2021–2022.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons