Annons

Hiljemark hyllas av Hamrén

Erik Hamrén pratade om att han sett "framtidens mittfältare".
Sport • Publicerad 27 maj 2014
Oscar Hiljemark under en landskamp mot Norge på Friends Arena i augusti i fjol.
Oscar Hiljemark under en landskamp mot Norge på Friends Arena i augusti i fjol.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Han menade förre Elfsborgsspelaren Oscar Hiljemark.

Dags att ge 21-åringen chansen nu – mer än två år senare?

Annons

Hiljemark debuterade på vinterturnén i Qatar 2012. Det var i den vevan Hamrén avslöjade att han fått korn på en mittfältare han såg som en kommande landslagsspelare.

Men han ville inte nämna namnet.

Det gjorde han senare. Inför säsongen 2013 sade förbundskaptenen om Hiljemark:

"Han har den fysiska kapaciteten att täcka stora ytor och att gå framåt: han är en box-till-box-spelare. Han är en bra bollvinnare. Han kanske inte är i nivå med Kim (Källström) och Anders (Svensson) vad det gäller kvaliteten på passningarna än men han känns väldigt spännande."

Källström är kvar, Svensson har gjort sitt.

Två korta inhopp

Om det blir en öppning för Hiljemark när Hamrén testar sitt diamantformade mittfält mot Danmark återstår att se. Den defensiva centrala rollen verkar vikt åt Källström. Det är till höger eller vänster om honom Hiljemark kommer in i bilden.

Ett sjuminutersinhopp i stället för Pontus Wernbloom mot Turkiet i mars och innan dess ett något längre för samme man mot Norge i augusti, mer speltid har det inte blivit efter resan till Qatar.

Konkurrenssituationen och skador är förklaringen.

Menar Hamrén allvar med att testa spelare och system mot Danmark och Belgien inför hösten EM-kval, borde Hiljemark få hyggligt med speltid i någon av veckans landskamper.

Annons

– Det är klart att jag hoppas att få vara med på den resan (EM-kvalet) och att jag håller för den. Det handlar om att visa framfötterna och ge dem något som de tycker är intressant.

– Det är hedrande att få vara med, säger Hiljemark.

Upp och ned med PSV

Han kommer från en stark säsong i PSV Eindhoven, där han etablerat sig i Phillip Cocus elva.

Sammanfattningsvis så har det varit en relativt bra säsong med 27 starter på 35 matcher.

– I de chanser jag fått har det känts väldigt bra, men det är svårt att utvärdera sin säsong till något fantastiskt när vi har haft en del "up and downs" med laget. Vi har en ung trupp som inte riktigt klarade av när det gick dåligt, säger Hiljemark.

Oscar Hiljemark

Född: 28 juni 1992 i Gislaved.

Klubb: PSV Eindhoven.

Tidigare klubbar: Gislaved, Elfsborg.

Position: Mittfältare.

Landskamper/mål: 4/1.

Aktuell: Framtidsman som lär få speltid i landskamperna mot Danmark (onsdag) och Belgien (söndag). Ordinarie i PSV, dit han såldes från Elfsborg i januari 2013 för runt 19 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons