Annons

Malin Henrikson: Många lär bli besvikna när idrottsfamiljen har öråd

Det är många som lär bli besvikna när idrottsfamiljen i helgen har öråd i Jönköping. Tre VM-medaljörer från Borås hör till dem som troligen röstas bort.
Malin HenriksonSkicka e-post
Idrott • Publicerad 25 maj 2019
Malin Henrikson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Cheerleadingen gör ett nytt försök att komma in i RF.
Cheerleadingen gör ett nytt försök att komma in i RF.Foto: Johan Valkonen

På riksidrottsmötet diskuterar medlemsförbunden i Riksidrottsförbundet (RF) och Sisu idrottsutbildarna allt från etik till vad som egentligen krävs för att få sitta med vid bordet och ha en röst i det som kallas idrottsfamiljen.

För närvarande finns det 71 specialidrottsförbund i RF. Ett par av dem är på väg att sparkas ut för att de har blivit för små – landhockeyn och kälksporten. Samtidigt föreslår styrelsen att en ny medlem ska godkännas och att de resterande elva ansökningarna ska avslås.

Annons

Medlemsfrågan brukar väcka heta känslor och det lär den göra även den här gången. För det finns anledning att fundera över varför RF:s styrelse säger ja till Friskis & Svettis, men nej till cheerleading.

Friskis § Svettis uppfyller tveklöst kriterierna när det gäller storlek (minst 25 medlemsföreningar och minst 1 500 medlemmar), stabilitet och värdegrund. Men i RF:s stadgar står det också att man med idrott avser ”organiserad fysisk aktivitet med möjlighet till tävling”. Och tävlingsmöjligheterna inom Friskis & Svettis är så länge anses väldigt begränsade. Verksamheten kretsar nästan uteslutande kring träning.

De flesta Friskis § Svettis-föreningarna är idag medlemmar i friidrottsförbundet, vilket har gjort det till det näst största förbundet i Sverige efter fotbollen. Om de 109 föreningarna lämnar kommer friidrotten att störtdyka i statistiken.

Och kanske är det just storleken som gör att styrelsen väljer att gå Friskis till mötes. I en tid när det ständigt rapporteras att föreningsidrotten minskar är en halv miljon medlemmar inget man skojar bort eller motarbetar.

Ett annat väldigt stort förbund som famnar brett är gymnastiken med sina 333 900 aktiva. Där spänner det från parkour till truppgymnastik och cheerleading, som nu gör ett tredje försök att bryta sig loss och accepteras som specialidrottsförbund. Med sina 50 föreningar och 12 000 medlemmar har man storleken, men riksidrottsstyrelsen menar att sporten är för närbesläktat med gymnastik.

Om likheter hade varit ett problem kan man undra hur styrkelyft och tyngdlyftning tillåts uppta var sin plats i RF. Cheerleading är mer än akrobatik och jag kan förstå frustrationen som genomsyrar ansökan, där man bland annat tar upp att sporten missgynnas och missförstås i det stora gymnastikförbundet.

Cheerleadingen växer dessutom snabbt och når just den grupp där föreningsidrotten har det allra tuffast – tonårstjejerna och de unga kvinnorna. För deras skull hoppas jag att stämman är mer öppen, när det blir dags för omröstning.

Ett ja vore dessutom ett erkännande för en sport där Sverige de senaste åren rönt stora framgångar internationellt. Förra året var tre boråsare med och tog dubbla VM-brons och i år blev det första gången ett blågult JVM-guld. Här finns något att bygga på framåt.

Annons
Annons
Annons
Annons