Annons

Helyllekillen har hårdnat

Med kändisskapet följde också en serie etiketter.
Helyllekille, svärmorsdröm, tokig i tacos, filmälskare, hemkär. Klistra vilken ni vill på Anders Svensson.
Men visste ni att han kan vara en riktig grinig jäkel också?
Sport • Publicerad 15 januari 2008
Foto: Anders Robertsson

Det hettade till ordentligt på Elfsborgs träningar i höstas. Svensson var inte nöjd med inställningen och en och annan spelare fick både det onda ögat och något hårt i örat från sin lagkapten.

I England hade han varit en ”role model” med just ett sånt agerande. I Landet Lagom är det...annorlunda. Så Svensson lämnade självmant i från sig bindeln.

Annons

– Det blev för mycket för mig förra året. Jag reste mycket, spelade mycket, jag gifte mig...jag var lite i psykisk obalans och rätt grinig och aggressiv på träningarna.

Tillfälligt eller slutar du som gott som kapten?

– Vi ska ta ett snack när jag kommer hem. Jag vill absolut vara kapten, säger han.

Funderade på slutet

Det är mer än bara fötterna som är känsliga hos Anders Svensson. Han har alltid haft svårt att hantera vad han uppfattat som orättvis behandling och kritik. Värst var det under VM 2006. Då gick det så långt att landslagsmittfältaren, just nu i Los Angeles för att möta USA på lördag, faktiskt funderade över om det var värt att fortsätta i landslaget.

– Jag kände att jag hade kapacitet att vara med, men det kändes som jag blev syndabock efter den första matchen (0–0 mot Trinidad och Tobago). Det var mer frågan om jag ville vara med om jag skulle behandlas som en skit.

Ser du EM i sommar som en möjlighet till personlig revansch efter det som hände i Tyskland?

– Nej, egentligen inte. Efter VM var jag nere, men fick ta SM-guld med Elfsborg. Det i sig var verkligen en revansch. Jag tar inte åt mig lika mycket som jag gjorde tidigare.

”Patetiskt”

Men det kan inte ha varit roligt att bli utbuad som du blev när du valdens till matchens lirare mot Lettland i höstas?

Annons

– Det var patetiskt.

Känner du dig missförstådd?

– Nej, det är bara patetiskt. Jag tror också att det vissa medier tog upp under VM har påverkat folk, det är jag fullständigt övertygad om.

Konkret, vad syftar du på då?

– Det var väldigt vinklat att jag inte skulle spela. Folk läser och lyssnar mycket och kanske tror att allt det stämmer.

Kampanj

Har det inte varit en ”fifty-fifty-situation” för och emot dig eller Kim i medier? – Jo, men under VM kändes det som om det drevs en kampanj emot mig.

Är du en bättre spelare nu än då?

– Det vet jag inte, men jag är starkare i psyket. På senare år, framförallt efter VM-sommaren, har jag blivit starkare mentalt.

Säg att en Premier league-klubb skulle ringa nu och vilja hyra dig under våren, hur skulle du reagera då?

Annons

– Svårt att säga, beror på klubb och tränare. Jag kan varken säga bu eller bä. Ringer det en klubb som är intresserad och det är intressant även för mig så skulle jag absolut inte utesluta det.

TT

Anders Svensson

Född: 17 juli 1976 i Göteborg.

Längd: 177 cm.

Vikt: 80 kg.

Klubb: Elfsborg.

Tidigare klubbar: Guldheden 1980–90, Hestrafors 90–92, Elfsborg 93–2001, Southampton 01–05.

Landslagsdebut: 27 november 1999 mot Sydafrika (0–1).

Landskamper/mål: 85/15.

Meriter: VM 2002 och 2006, EM 2004, SM-guld 2006, cupvinnare 2001, årets mittfältare 2000.

Aktuell: En av landslagsveteranerna som är med på vinterturnén och som på lördag spelar mot USA i Los Angeles.

(TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons