Helsingborg till allsvenskan – vände mot HBK

Helsingborgs IF är tillbaka i allsvenskan.
I den 84:e minuten avgjorde anfallaren Anthony van den Hurk kvalmötet med sitt 2–1-mål borta mot Halmstad.
Fotboll • Publicerad 14 december 2021
Anthony van den Hurk (till vänster) nickade in Helsingborgs 2–1-mål.
Anthony van den Hurk (till vänster) nickade in Helsingborgs 2–1-mål.Foto: Anders Bjurö/TT

Med sex minuter kvar att spela stack Anthony van den Hurk fram huvudet och nickade in 2–1-målet bakom Malkom Nilsson Säfqvist i hemmamålet på Örjans vall i Halmstad. Ett mål som betydde 2–2 sammanlagt i det allsvenska kvalet och uppflyttning för Helsingborg tack vare fler gjorda bortamål.

Men för att vara riktigt säker på avancemang skickade inhopparen Rasmus Karjalainen in även 3–1 (3–2 sammanlagt) i den 90:e minuten.

"Som att vinna en titel"

Efter slutsignalen stormade Helsingborgssupportrar planen på Örjans vall för att fira med spelarna, vilket kvalhjälten Anthony van den Hurk gillade.

– Det var helt fantastiskt, det går inte att beskriva. Känslan är fantastisk. Det är något man måste njuta av, för det händer inte ofta, säger van den Hurk.

– Det blir ju SM-guldeufori, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

– Det är ju som att vinna en titel. För spelarna känns det som att de vann en cupfinal, fortsätter han.

Planen för 2022 är redan klar, säger Lennartsson.

– Den har varit klar för längesedan, men vi har fått köra dubbla varianter. Från och med i morgon kan vi sätta planeringen i verket för det som handlar om allsvenskan, annars hade det varit superettan, säger han.

Annars var det fördel Halmstads BK, nykomling i allsvenskan denna säsong, inför returen på tisdagskvällen. I lördags stötte Sadat Karim in matchens enda mål på Olympia i Helsingborg. Ett bortamål som kunde ha vägt tungt i kampen om spel i fotbollsallsvenskan 2022 med tanke på Halmstads starka defensiv med tio hållna nollar denna säsong.

Efter 32 minuter på Örjans vall var den defensiva nollan spräckt.

Då lyckades Wilhelm Loeper lobba in gästernas ledningsmål med ryggen mot mål sedan HBK-målvakten Malkom Nilsson Säfqvist hamnat på mellanhand.

"Kunde slappna av"

Med det målet var det helt utjämnat och Halmstads bortamålsfördel var bortblåst. Sju minuter senare föll dock kvitteringen när Marcus Antonsson spelade fram Samuel Kroon, som satte 1–1 med vänsterfoten. Ett mål som där och då betydde allsvenskt spel för Halmstad även nästa säsong.

Helsingborg hade ett spelmässigt övertag även i den andra halvleken, men fick länge nöja sig med ett par halvchanser. Fram till slutskedet av matchen – då skickade Anthony van den Hurk och Rasmus Karjalainen Helsingborg till allsvenskan via två snabba mål och sejouren i superettan blev endast ettårig.

– Efter 3–1 kunde jag slappna av. De gör inte tre mål på oss, säger Jörgen Lennartsson.