Annons

Här tar en epok slut – Jonas Larsson slutar

Efter 163 landskamper, SM-guld och sju år som utlandsproffs – Jonas Larsson slutar spela basket.
Sport • Publicerad 22 februari 2010
LÄGGER AV. Efter en framgångsrik karriär både i och utanför Sverige lämnade i går Jonas Larsson beskedet att han slutar spela basket.foto lars-åke green/BT-arkiv
LÄGGER AV. Efter en framgångsrik karriär både i och utanför Sverige lämnade i går Jonas Larsson beskedet att han slutar spela basket.foto lars-åke green/BT-arkivFoto: Oskar Pålsson

20 år på högsta nivå får räcka.

Jonas Larsson lägger av.

Annons

Därmed tackar en av Sveriges största basketspelare genom tiderna för sig.

Stukad fot, ryggont, till och med tryck över bröstet har spolierat veteranen Jonas Larssons säsong.

Därför väljer han mitt under brinnande ligaspel och Borås Baskets intensiva jakt på SM-slutspel att dra av sig basketlinnet för gott.

– Beslutet har växt fram. I fredags efter matchen mot Jämtland valde jag att berätta för spelarna att jag gjort mitt på plan, säger Jonas.

Därmed tar en framgångsrik karriär abrupt slut. Jonas har under de senaste 20 åren varit en av landets bästa basketspelare och en av Sjuhäradsbygdens största idrottsmän.

Jonas berättar för BT-sporten att plötsligt tryck över bröstet före jul är en stor anledning till att han tappat sugen.

– Inget att överdramatisera. Men jag blev orolig och uppsökte läkare. Han konstaterade direkt att jag, som många redan tidigare påpekat, hade för mycket engagemang i för många olika saker. Två olika jobb, mängder av träningar, matcher, ideellt ledarskap?

Alla värden var suveräna och efter läkarbesöket har trycket över bröstet aldrig gjort sig påmint men det blev ändå en tankeställare.

– Jag har coolat ner, tagit det lugnare och märkt att jag faktiskt trivs bättre av att sitta på läktaren som åskådare än att ladda för match, ett tydligt tecken på att det är dags att sluta, säger den 38-årige veteranen.

Ytterligare en orsak till att han lägger av är bänknötandet.

Annons

– Jag var i bra form inför säsongen men efter att ha stukat foten underpresterade jag, sedan kom ryggproblemen. Det är inte värt att lägga ner så mycket träningstid för så lite speltid som jag fått. Dessutom har killarna spelat riktigt bra under min frånvaro. Nu vore det fel att gå in och ta speltid från ungdomarna i laget.

Jonas menar också att det tog för mycket kraft mentalt att förbereda sig inför alla matcher med lite speltid.

Under den ofrivilliga frånvaron har Larsson också upptäckt en annan sida av livet än det som idrottsman.

– Jag har tränat varje dag i 20 års tid, periodvis flera gånger om dagen. Sedan jag kom hem efter utlandssejouren har jag i princip aldrig varit hemma kvällstid. Att få ägna mer tid åt familj och vänner har varit ett lyft.

Han släpper dock inte basketen.

– Jag har varit med om att bygga upp Borås Basket till ett etablerat ligalag, nu får jag mer tid över att hjälpa till att ta ytterligare ett steg.

Jonas Larsson

Född: 1971

Antal landskamper: 163.

Tidigare föreningar:

Marbo (–1992)

M7 (1992–1996)

Dijon (1996–2001)

Plannja (2001–2003)

Chalon (2003–2004)

Besancon (2004–2005)

Sallén (2005–2006)

Borås/Marbo (2006–2007)

Borås Basket (2007–2010)

Magnus PJ Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons