Annons

Han vill se mer fotbollsträning

Nebez Kurban är längdhopparen som blev personlig tränare och har beskrivits som mannen bakom U21-landslagets fysik.Han menar att många fotbollsspelare tränar för lite.
Nebez Kurban
Fotboll • Publicerad 15 april 2016
Nebez Kurban drömde om att bli fotbollsproffs men har istället gjort karriär på att utveckla andra talanger.
Nebez Kurban drömde om att bli fotbollsproffs men har istället gjort karriär på att utveckla andra talanger.

Nebez Kurban besökte igår Borås som den fjärde gästen i Peter Häggströms satsning Vinnarskallar, där näringslivet tränar, minglar och lyssnar på framgångsrika idrottare. Han har varit längdhoppare på landslagsnivå och gjort 7,75, men har fått ännu mer uppmärksamhet som tränare för några av de tongivande spelarna i U21-landslaget som vann EM-guld i somras: Ludwig Augustinsson, Simon Tibbling och naturligtvis John Guidetti.

– Johns pappa Mike kontaktade mig för flera år sedan och jag märkte direkt att det fanns en del att jobba med. John var stel, kantig och inte så snabb, säger Nebez Kurban, som trots sin friidrottsbakgrund alltid har brunnit för fotboll.

Annons

– Det har alltid varit min favoritsport. Jag hade Maradona som idol, drömde om att spela VM, men det visade sig att det fanns annat jag var bättre på.

Nebez Kurban har skaffat sig ett brett kontaktnät i fotbollsvärlden. Han har rest runt och besökt storklubbar som Manchester United och FC Barcelona för att få inspiration och sno idéer och med tiden utvecklat sin egen träningsfilosofi.

Han pratar om att se helheten, om att spelsinne, sömn och kost är lika viktigt som träning. Han säger också att han är lika mycket mental coach som fysisk tränare.

– Det pratas mycket om att bli snabbare och uthålligare, men man måste vara snabb här också, säger han och pekar på skallen.

När det gäller den fysiska snabbheten säger han att en spelare måste kunna hålla tempo i 90 minuter.

– Det handlar om att kunna göra 50-60 ryck som varar 2-6 sekunder och inte tappa i fart. Det är upprepad snabbhet och då fungerar det inte med konditionsträning i skogen. Det krävs en annan kvalitet på löpningarna.

43-åringen, som föddes i Kurdistan, växte upp i Sundsvall och numera bor i Stockholm, vill inte uppfattas som kritisk eller negativ. Han tror på svensk fotbolls framtid och de synpunkter han har syftar framåt. Om andra små nationer som Belgien och Uruguay kan varför inte Sverige?

– Det är många som lägger för lite tid på sin sport tycker jag. Och det handlar inte bara om fysisk träning utan om rehab, analys, balans, smidighet och att förebygga skador. Det räcker inte att träna fyra-fem dagar i veckan och spela en match. Man måste lägga på tre-fyra pass om man vill bli riktigt bra.

– Om Cristiano Ronaldo kan jobba så hårt varför kan inte en allsvensk spelare göra det?

Samtidigt säger han att han förstår att alla klubbar kanske inte har de resurser som krävs för att anpassa träningen efter individen. Och det är därför han kontaktas av klubbar, spelare, agenter eller i vissa fall föräldrar.

Annons

I allsvenskan tränar han enstaka spelare, bland annat Alexander Isak i AIK.

– Det är den största råtalang jag har sett och jag har sett många, men man får inte glömma att han är 16 år och har en lång väg kvar.

”Du kan komma en bit med skills och touch men du blir inte en internationell toppspelare om du inte har fysik.”

Personlig tränare

Fakta

9 som tränatmed Kurban

Jiloan Hamad: TSG 1899 Hoffenheim

John Guidetti: Celta Vigo

Ludwig Augustinsson: FC Köpenhamn

Simon Tibbling: FC Groningen

Robin Quaison: Palermo

Miiko Albornoz: Hannover 96 och Chiles landslag

Mauricio Albornoz: IFK Göteborg

Nabil Bahoui: Hamburger SV

Alexander Isak: AIK

Malin HenriksonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons