Annons

"Han betyder otroligt mycket för det här laget"

Demontränaren Wolfgang Pichler lade grunden. Men det är hans praktikant Johannes Lukas som lyft det svenska skidskyttelandslaget till de senaste årens framgångar – och elva medaljer i VM tidigare i år.
– Han betyder otroligt mycket för det här laget, säger Martin Ponsiluoma.
Skidskytte • Publicerad 10 mars 2023
Sveriges skidskyttetränare Johannes Lukas hyllas av de aktiva för sin träningsfilosofi. Arkivbild.
Sveriges skidskyttetränare Johannes Lukas hyllas av de aktiva för sin träningsfilosofi. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Med sydländskt temperament pushar Johannes Lukas fram Linn Persson i stafetten under VM. Arkivbild.
Med sydländskt temperament pushar Johannes Lukas fram Linn Persson i stafetten under VM. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Hanna Öberg i samspråk med Johannes Lukas. Arkivbild.
Hanna Öberg i samspråk med Johannes Lukas. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Under Wolfgang Pichlers ledning nådde Magdalena Forsberg och sedan åkare som Björn Ferry och Helena Ekholm stora framgångar.

Det var också under tyskens sista år som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson slog igenom i OS 2018. Men då fanns också Pichlers efterträdare i laget, Johannes Lukas som började som praktikant i det svenska laget 2015 och sedan anställdes som tränare.

Annons

Han tog vid efter Pichler 2019 och har med delvis samma träningsfilosofi som sin mentor, delvis en helt annan, utvecklat de svenska skidskyttarna.

Sydländskt temperament

Likheterna med Pichler beskriver Lukas som den tyska skolan, att man har en annan tröskelfilosofi än i Skandinavien. Tröskelträning har med konditionsträning att göra, där man ligger nära gränsen för då mjölksyra bildas i kroppen.

– Jag tror att man i Skandinavien tränar lugnare och med mindre intensitet i tröskelträningen, säger Lukas.

En annan likhet är temperamentet.

– Jag tror att vi har ett starkt temperament, lite sydländskt, och verkligen kan pusha de aktiva. Jag tror att det klickar bra med det svenska lugnet, säger Lukas.

Temperamentet syntes tydligt under VM då Lukas tappade rösten i varje lopp för att han skrek så mycket på de aktiva ute i spåret.

"Han lyssnar på oss"

Den stora skillnaden mellan Pichler och Lukas, anser åkarna, är att det med Lukas finns ett större mått av självbestämmande.

– Han lyssnar mycket på oss. Med Wolfgang var det ett upplägg och alla gjorde samma. Han bestämde allt, säger Hanna Öberg.

– Med Wolfgang gick det inte att anpassa träningen om jag hade något annat i livet som jag behövde göra. Men med Johannes kan man planera om träningen, säger Jesper Nelin.

– Skillnaden är att Johannes går det att prata med, säger Martin Ponsiluoma.

Annons

När Lukas själv förklarar sin tränarfilosofi säger han att det viktigaste är att "de aktiva tycker att det de gör är roligt och att de är beredda att göra ett extremt hårt jobb".

– Skidskytte är så många olika delar och det är lätt att fokusera på fel saker. Man kan inte utveckla allt samtidigt utan måste verkligen analysera varje aktiv individuellt och hitta bästa sättet, säger Lukas och vidareutvecklar:

– Är det värt att satsa mer på skyttet? På skytteprocenten, ligg eller stå eller skjuthastigheten? Och ute i spåret finns det tusen olika varianter. Man måste, tror jag, välja rätt träd i skogen.

"Grym coach"

Landslagsåkarna är eniga om att det är mycket tack vare Johannes Lukas som de kommit så långt som de gjort.

– Han är tränare för varenda en och styr ihop allt runtomkring och ser att vi får bästa träningsplanen och bästa förutsättningarna, säger Elvira Öberg.

– Han är en grym coach, är ung (29 år) men det märks inte. Han är väldigt erfaren och har gjort ett otroligt bra jobb, säger Martin Ponsiluoma.

Behövs satsningar

Johannes Lukas har kontrakt med det svenska landslaget över OS 2026. Han vill fortsätta att utveckla landslagsåkarna och verksamheten.

– Det behövs en stor apparat och man måste satsa på ungdomsarbetet, juniorarbetet, och satsa med många tränare i ung ålder för att få upp många talanger. När det gäller landslaget behövs en stor mängd aktiva att jobba individuellt med och driva framåt, säger han.

– Det ser vi det här året att vi lyckats med, att det inte bara är en som tar medaljer och alltid är med där framme. Det gäller att ha en långsiktig plan, det är den som kan göra skillnad om några år, säger han.

Fakta: Johannes Lukas

Född: 24 juni 1993 (29 år) i München.

Bor: München.

Titel: Landslagstränare i skidskytte för Sverige sedan 2019. Har kontrakt till och med 2026.

Bakgrund: Tvingades sluta sin skidskyttekarriär redan som 21-åring på grund av skador. Studerade idrottsvetenskap vid Münchens tekniska universitet. När han behövde en praktikplats 2015 ville han inte vara i det tyska laget, där han kände så många, utan hörde av sig till den tyske tränaren Wolfgang Pichler som varit så framgångsrik med svenska landslag under många år. Blev kvar i det svenska landslaget efter praktiken, som ansvarig för teknikträning och styrketräning, och därefter som assisterande tränare till Pichler. Tog över efter Pichler 2019.

Fakta: Helgens lopp i världscupen i Östersund

Lördag: damer, stafett, 4x6 km (14.00), herrar, stafett, 4x7,5 km (16.30).

Söndag: damer, masstart, 12,5 km (13.00), herrar, masstart, 15 km (16.00).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons