Annons

Hammarbytränare slutar efter hot

Michael Borgqvist säger upp sig från tjänsten som chefstränare för Hammarbys superettanlag i fotboll.
Sport • Publicerad 6 september 2010

Orsaken är att han fått motta ett flertal hot från okända personer.

– Det är helt oacceptabelt att våra anställda får motta hot på det sättet och att det får de här följderna, säger Åsa Sånemyr, vd för Hammarby Fotboll AB till klubbens hemsida.

Annons

VD:n: "Oacceptabelt"

Borgqvists avgång följer i spåren av den senaste tidens dramatik kring Hammarby, där försäljningen av anfallsstjärnan Linus Hallenius räddade Hammarbys ekonomi, tillfälligt, men ledde till en stor kris inom styrelsen och ledarstaben. Bland annat sade vd:n Åsa Sånemyr upp sig i fredags, men hon jobbar kvar tills det är klart med en ersättare.

Även på planen har det varit en tuff säsong för superettanlaget. Hammarby skriver på hemsidan att Borgqvist fått ta emot flera hot på sista tiden och att han och familjen därför har tagit beslutet att han avgår.

– Det är fruktansvärt att det sker, säger Sånemyr. Det är helt oacceptabelt med hot mot våra anställda. Det är mycket beklagligt att Micke känner sig tvingad att lämna sin tjänst och det är frustrerande att vi inte har instrument för att få bukt med den här typen av händelser.

– Vi har haft väldigt begränsade resurser på grund av företagets ansatta ekonomi, så det har varit ett svårt arbete också för våra tränare.

Tränarparet Michael Borgqvist och Jesper Blomqvist kontrakterades inför säsongen 2010. Blomqvist fortsätter sitt tränaruppdrag i väntan på att styrelsen ska fatta beslut kring tränarfrågan.

Sportsligt tungt för Hammarby

I samband med försäljningen av Hallenius till italienska Genoa i förra veckan blottades stora sprickor i bolagsstyrelsen i Hammarby Fotboll.

Ordföranden Henrik Wesslén tvingades bort och Sånemyr sade upp sig för att hon ansåg att oenigheten inom styrelsen underminerade hennes arbete.

Senare förra veckan avgick Wesslén som ordförande i Hammarby IF FF och fick sällskap av styrelseledamoten Per Apelgren.

Annons

Även sportsligt går det tungt för Hammarby som just nu är åtta i superettan och med endast en mikroskopisk chans att kunna ta sig tillbaka till allsvenskan efter ett år i superettan.

Tidigare hot mot idrottsledare

Tränaren Michael Borgqvists avhopp från Hammarby är det senaste fallet där supportrar hotat tränare eller andra ledare.

Här är några andra den senaste åren:

Oktober 2009: Division 1-laget Nyköping hockeys tränare Ulf Hall slutar sedan han och familjen hotats via anonyma mejl och telefonsamtal.

Oktober 2009: Hammarby Fotboll AB:s ordförande Staffan Thorsell hoppar av efter grova hot, bland annat genom telefonsamtal.

Maj 2009: Ett antal personer söker upp Örgrytetränaren Janne Carlssons bostad, rycker i dörrar, slår på fönster och skriker "avgå Janne" i brevinkastet. Carlsson själv är inte hemma, däremot hans 16-åriga dotter.

November 2008: Johan Tornberg slutar som tränare för Västerås hockey, efter hot både mot honom själv och familjen.

November 2008: AIK:s sportchef Ola Andersson och vd:n Charlie Granfelt lämnar sina uppdrag. Beskedet föregicks av hot och hårda påtryckningar från supportrar. Det kom dessutom efter en turbulent AIK-dag då tränaren Rikard Norling fått lämna sin post, varpå en grupp ilskna supportrar stormade presskonferensen med krav på bland annat Ola Anderssons avgång.

Maj 2007: Degerfors tränare Mark Selmer tar timeout från sitt uppdrag, efter att supportrar bland annat saboterat hans bil och hotat honom vid flera tillfällen. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons