Annons

Halva truppen sjuk i RS-viruset – flytt stoppas

Halva Moras trupp har insjuknat i RS-viruset. Den hockeyallsvenska klubben vill därför skjuta upp fredagens match mot Bik Karlskoga – men har fått nej från Svenska ishockeyförbundet.
Ishockey • Publicerad 18 november 2021
Halva Moras hockeyallsvenska lag är utslaget på grund av RS-viruset. Arkivbild.
Halva Moras hockeyallsvenska lag är utslaget på grund av RS-viruset. Arkivbild.Foto: Ulf Palm / TT

– Det är ganska tydligt, det finns tävlingsbestämmelser att förhålla sig till, säger Peter Hermodsson, klubbchef i Mora, till TT.

– Det gjordes ju ett tillägg om covid och det var det vi försökte åberopa; att vi inte har covid men ett annat virus.

Annons

Men RS är inte covid-19 och därför står tävlingsbestämmelserna fast.

– Visst det är olyckligt, men det är influensa de har i truppen, det är inte covid. Tävlingsbestämmelsen är att man ska spela om det inte är covid, säger Erik Ryberg, sportchef för Hockeyallsvenskan, till Expressen.

"Jag förstår det"

Hermodsson säger att han förstår beslutet, men tycker att reglerna bör ses över.

– Man är väl rädd att om man släpper igenom det här att flera kommer att vilja flytta matcher i framtiden om man har spelare skadade. Man kanske bör se över tävlingsbestämmelserna. Jag tycker att det borde finnas någonting som gör att man på sportsliga grunder får flytta en match.

Spelarna i Mora är inte allvarligt sjuka, RS-viruset är normalt inte farligt för vuxna. Symptomen i laget är framför allt feber, halsont och hosta.

– De är inte jättesjuka, men de är inte friska nog att spela hockey, säger Hermodsson.

Hanteras som covid-19

Mora kommer att försöka samla ihop ett lag bestående av juniorer och spelare som nyss tillfrisknat inför matchen med Karlskoga.

De sjuka i laget isoleras.

– Vi behandlar det som att det vore covid, med städning av omklädningsrum och sådant.

RS-viruset kan vara dödligt för spädbarn och en av spelarna som insjuknat har nyligen blivit pappa.

Annons

– Vad jag förstått så har han isolerat sig från sin familj.

Fakta: RS-virus

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning. Nästan alla barn får en infektion med RS-virus under de första två levnadsåren. Oftast är sjukdomen lindrig, men en del barn kan bli allvarligt sjuka.

RS-virus är ett virus som orsakar infektioner i luftvägarna. Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär av sjukdomen.

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytial virus. Källa: 1177.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons