Annons

Axnér om rekordet i VM-segern: "Alla gick för det"

Det var aldrig något snack om segern. Sverige utklassade Puerto Rico i handbolls-VM med 48–10.
Och Nathalie Hagman fick förbättra sitt målrekord till 19 i en landskamp.
Handboll • Publicerad 5 december 2021
Nathalie Hagman jublar efter ett av sina många VM-mål mot Puerto Rico.
Nathalie Hagman jublar efter ett av sina många VM-mål mot Puerto Rico.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sverige drog snabbt ifrån i gruppspelsmatchen i mästerskapet i Spanien. Då handlade det mest om Nathalie Hagmans skulle slå sitt svenska målrekord – 17 mål i en landskamp. Mot Puerto Rico förbättrade hon det till 19, varav tio kom i den första halvleken.

Den tidigare rekordnoteringen, för en svensk landslagsspelare, satte Hagman mot Ryssland i EM 2018.

Annons

Högersexan gjorde de allra flesta målen på kontringar.

– Självklart var det kul, vi fick många bollar att jobba på och vi vinner väldigt enkelt. Man ska få bollarna också och det fick jag, säger Hagman till TV6.

– Det här ger någon form av självförtroende till matchen mot Nederländerna.

Stor målskillnad

Sverige drog ifrån till 26–5 i halvtid.

I den andra halvleken fick Evelina Källhage rött kort. Det gjorde att Hagman fick spela fler minuter än vad som var tänkt från början.

– Det hjälpte henne att slå rekordet, säger förbundskapten Tomas Axnér.

– Det var också så att när hon började få vittring på rekordet så kände alla att vi skulle gå för det och städa av det, så att andra också får lite passningar framöver. Jag kände stor sympati för henne, att hon skulle få rekordet. Hon har en otrolig tajming att sticka på kontringar. När hon har flow är hon galet bra.

Sverige drog ifrån till 38 måls skillnad, vilket är den näst största målskillnaden för landslaget. I VM 2009 vann Sverige över Australien med 66–21.

I den första VM-matchen slog Sverige Uzbekistan med 46–15. På tisdag spelas den sista gruppspelsmatchen, mot den regerande världsmästaren Nederländerna.

– Det blir en nyckelmatch, vi vill få poäng med oss för att få bästa förutsättningar inför kommande matcher, säger Hagman till TV6.

"Behöver poängen"

Annons

Redan inför VM sade Axnér att Sverige hade fokuset inställt på den sista gruppspelsmatchen mot Nederländerna. Han har också portionerat ut tankar kring världsmästarnas spel under de första dagarna i Spanien.

– Vi ska vara så förberedda som vi kan vara. Vi behöver de två poängen annars får vi en svårare väg längre fram, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons