Annons

Haglund: "Var nog årets byte..."

Elfsborg ledde med 1–0 och hade fem backar på planen.Då satte de in en sjätte – som omgående blev matchhjälte.– Det kan man nog kalla årets byte, sa Magnus Haglund.
FOTBOLL • Publicerad 26 oktober 2016

Den sjätte backen var Jesper Manns. Han byttes in som höger yttermittfältare i 76:e minuten. Strax efter fick han bollen mitt på planen.

– Jag hade lite yta och tänkte "varför inte". Eller, egentligen tänkte jag nog inte så mycket, utan jag bara sköt. Då kan ju vad som helst hända, säger Manns.

Annons

Skottet tog på en Norrköpingsback, ändrade riktning och ställde målvakten Michael Langer. 2–0 till Elfsborg – och Manns första allsvenska mål någonsin.

– Det kommer jag att minnas länge…

Att han gjorde det på distansskott med vänsterfoten gör inte saken sämre.

– Jag har tränat lite med den, kul att det gav resultat.

När gjorde du mål senast?

– Vet inte. Det var länge sedan, i superettan. Men jag har gjort mål på träning, räknas det?

Nybörjare som allsvensk målskytt, och även nybörjare som yttermittfältare.

– Ja, nästan i alla fall. Magnus (manager Haglund) frågade under samlingen om jag hade spelat yttermittfältare tidigare, och jag har gjort det någon gång i Jönköping. Men det kändes ändå ganska vilset, även om jag fick som uppgift att vara ganska defensiv.

BT: Ditt mål gjorde att Malmö FF kunde fira SM-guldet i kväll. Vad säger du om det?

– Gjorde det? Vann Malmö genom att Norrköping förlorade? Jaså, jag vet inte vad jag skall säga om det…

Annons

Manns var inte enda back som spelade yttermittfältare i går. När Daniel Gustavsson utgick på grund av en blödning redan efter en kvart och Simon Lundevall var avstängd valde manager Haglund att byta in Joakim Nilsson, vanligtvis mittback, och spela honom som vänsterback. Adam Lundqvist fick kliva upp som yttermittfältare.

– Det var ingenting jag hade väntat mig, men det var bara att köra på, säger Lundqvist.

I första halvleken hade firma Nilsson/Lundqvist svårt att hitta sina positioner på vänsterkanten.

– Det blev lite dumt, när vi båda var på ovana platser. Jag vet att vi vill ha våra yttermittfältare ganska centralt ibland, för att öppna upp ytor utanför. Men jag kände själv hur fel jag hamnade där. Jag försökte hitta en ”inre Lundevall” inom mig, men han fanns inte där, säger Lundqvist med ett skratt.

I andra halvlek spelade Elfsborg enklare, Lundqvist höll sig långt ut på kanten och underlättade på så vis försvarsspelet för Joakim Nilsson.

Det gav resultat. Lundqvists inlägg i 59:e minuten nådde Viktor Prodell som nickade in 1–0.

– När en forward tar en så perfekt löpning räcker det att pricka rätt yta med inlägget. Starkt av Prodell att styra nicken vid bortre stolpen, säger Lundqvist.

Du byttes ut på slutet. Skada?

– Lite känningar i en muskel bara, jag sprang mycket...

Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons