Annons

Haglund ritar – succévarianten som fällde avgörandet

Elfsborg hade tappat kommandot, och matchen stod lite och vägde.Då plockade boråsarna fram en hörnvariant, specialdesignad för Örebros försvarsspel.
FOTBOLL • Publicerad 20 april 2017
Foto: Jan Pettersson
Foto: Jan Pettersson

– Den var bra. Väldigt kul att lyckas med något man tränat på, säger hörnläggaren Simon Lundevall.

Elfsborg hade planerat att köra varianten på sin första hörna från vänster. Den kom i minut 65, i ställningen 1–0. Idén var att Lundevall skulle slå bollen bakåt till Adam Lundqvist. De båda skulle dra på sig två Örebrospelare.

Annons

Lundqvist i sin tur skulle passa bakåt till Simon Olsson. Olsson som skulle slå en svepande passning mot bakre ytan, till en inlöpande Issam Jebali.

– Passningen från Simon är viktig. Sedan blir det farligt både om Issam skjuter eller passar, säger Lundevall.

Olssons passning blev perfekt. Jebali valde att passa in bollen hårt mot mitten.

– Där kom Jocke och kastade sig på norrländskt vis, säger Lundevall om målskytten Nilsson.

Vem låg bakom varianten?

– Det där får nog (Magnus) Haglund ta cred för, säger Lundevall.

Manager Haglund berättar ganska exakt samma historia som yttermittfältaren, och lånar dessutom BT-sportens penna för att rita upp sin tanke på ett papper.

– Jag tittade på Örebro mot Östersund och såg att de lämnade den bakre ytan vid hörnor. Om vi kunde locka fram deras zoonande spelare, och Jocke blocka den som hade ansvar för den bakre ytan skulle det här funka, säger Haglund.

Det blev jackpot.

– Verkligen. Även om man har en bra idé är det inte så vanligt att det funkar. Här blev genomförandet perfekt. Dessutom kom målet lämpligt när det stod 1–0. Det höjde oss, säger Haglund.

Annons

Den i Elfsborg som höjde sig över mängden var återigen Simon Lundevall. Han var inblandad i nästan alla vassa anfall.

– Jag har bra form, försöker skapa målchanser. Allt går hand i hand med förra säsongen. Jag gjorde en bra höst, fick självförtroende, och känner mig i bra fysisk form, säger Lundevall.

Elfsborg inledde strålande fram till Emir Bajramis skada.

– Vår bästa period i år. Vi var tillbaka där vi kan dominera matcher med bra passningsspel, säger Lundevall.

Han var hetast av alla och fixade 1–0-målet i tionde minuten. Yttermittfältaren tog ett snabbt inkast, fick tillbaka bollen och sköt in inlägget som Viktor Prodell nickstyrde förbi Örebromålvakten.

– Jag fick en bra träff på inlägget, och Prodell var där han skall vara. Vi hade pratat innan matchen om att mata in inlägg mot dem, berättar Lundevall.

På slutet blev han också målskytt från straffpunkten. Issam Jebali fälldes, och Lundevall tog bollen och visade tydligt att han ville lägga straffen. Jebali var framme och förhandlade.

– Han var juste som släppte straffen, Issam. Det var inget tjafs, utan bara en liten diskussion.

Vem är straffläggare?

– Vet inte. Viktigast är att de som gör mycket mål får slå straffarna; Prodell, Per (Frick) och Issam. Nu slipper jag tänka på att jag inte har gjort mål i år, så nästa kan jag släppa, säger Lundevall.

Annons

En negativ sak i matchen var publiksiffran, bara 4 773 – Elfsborgs lägsta officiella allsvenska publiksiffra någonsin på Borås Arena.

– Det såg lite glest ut på vissa sektioner. Men de som var här gav oss bra stöd. Vi får väl spela bättre så att fler kommer hit, säger Lundevall.

Magnus Haglunds skiss av succévarianten som sänkte Örebro.
Magnus Haglunds skiss av succévarianten som sänkte Örebro.
Den matchavgörande hörnvarianten gick ut på att Issam Jebali skulle få bollen på bakre ytan. Därifrån slog han in bollen framför mål, där Joakim Nilsson forcerade in 2–0-målet. Foto: Jan Pettersson
Den matchavgörande hörnvarianten gick ut på att Issam Jebali skulle få bollen på bakre ytan. Därifrån slog han in bollen framför mål, där Joakim Nilsson forcerade in 2–0-målet. Foto: Jan Pettersson
Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons