Annons

Haag öppnar med silverdistansen

OS-silvret var en skräll. Den stärker fortfarande Anna Haag när skiathlon väntar i årets mästerskap. En tuff 15-kilometersutmaning står på tur för VM-damerna i Oslo.
Sport • Publicerad 25 februari 2011
OS-medaljören Anna Haag har sjävförtroende inför lördagens VM-tävling i skiathlon
OS-medaljören Anna Haag har sjävförtroende inför lördagens VM-tävling i skiathlonFoto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

– Det betyder mycket att jag lyckats förut, säger medaljmakaren från Orsa.

Ingen är så stor favorit inför lördagens skiathlon i skid-VM som Marit Björgen. På lördagen är det Anna Haags tur att mäta sin krafter med den norske skiddrottningen.

Annons

– Som banan är tror jag att det finns de som kommer att dra i väg. Det är väldigt långa och fina stigningar, säger Haag.

– Men Björgen har så stark avslutning så hon behöver inte spräcka fältet för att vara säker på att få medalj som vissa andra.

Haag hoppas finnas med då det drar ihop sig och slipper i alla fall favorittrycket.

– Jag vill att det ska gå fort hela tiden. Jag måste våga grisa med i de långa stigningarna, säger hon.

– Det betyder otroligt mycket att jag har självförtroende när jag går in i mästerskapet, att jag lyckats förut. Skillnad i fjol var att jag hade åkt lopp före skiathlon i OS. Jag blir bättre ju fler tävlingar jag får åka.

Haag var inte med i sprintpremiären i VM. Hon vann en skiathlon före Charlotte Kalla under Tour de ski som var en mil lång. Hennes senaste tävling, VM-genrepet i Drammen, var inte alls lyckad. "Årets sämsta lopp", var Haags självkritiska sammanfattning efter tolfteplatsen i det klassiska milloppet.

– Jag har ingen aning om hur min form är. Men då hade jag just kommit ner från hög höjd.

– Jag tycker inte om att hänga upp mig just på en distans. Men självklart kul det bli kul att åka, i masstart få man extra energi att hänga på.

I OS var det Anna Haag som vann medaljkampen i familjen Haag-Jönsson. I år har Emil rivstartat med ett brons.

– Det betyder jättemycket. Otroligt skönt att han fick till det äntligen. Jag går i mästerskapet med ett stort leende, säger Anna Haag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons