Annons

Guliganerna: Gör de lagliga

Mitt under slutstriden om en åtråvärd Europa-plats handlar snacket om bengaler.
Sport • Publicerad 30 september 2014

Elfsborg jobbar för att få stopp på eldarna.

Men Guliganerna vill göra dem lagliga.

Annons

Sammanlagt 42 bengaler brändes av från AIK-klacken i söndagens möte på Borås Arena. Matchen försenades när spelarna fick lämna planen.

– Det är beklagigt att man inte får bukt med bengalbränningen. Det förstör fotbollen, det förstör stämningen, det förstör upplevelsen och det blir en sportslig påverkan, säger Stefan Andreasson.

Klubbchefen fortsätter:

– Vi tar avstånd fullt ut och försöker vara det goda exemplet och jobba med våra supportrar för att få dem från läktarna. Vi jobbar med visiteringar och identifiering ihop med polisen, men man kan ju konstatera att det inte funkar.

Han fortsätter:

– Det handlar om vad vi får göra och vad vi kan göra, det finns vissa gränser hur hårt vi kan visitera.

Vad tycker du om Johan Larssons uttalande i BT i samband med matchen om att bengaleldning är ”stämningshöjande”?

– Alla vill ha stämning på våra arenor. Men det gäller att skapa den på ett sätt utan att det krävs ?illegal pyroteknik. Det ligger i allas ansvar i att ta avstånd från det.

Guliganernas ordförande ?Anders Hultin:

– Jag har förståelse för dem som tycker det ser trevligt ut med pyroteknik, men reglerna är som de är och dem måste man ha respekt för.

Annons

Han och Guliganerna driver linjen att bengaler bör legaliseras inne på arenorna.

– Vi vill att man hittar en lösning med laglig pyroteknik, för det är svårt att blunda för bengalerna. De är där och de har funnits väldigt länge. Genom förbud får vi inte bort dem.

Guliganerna är i sin tur medlem i Svenska Fotbollsupporterunionen, SFSU, som verkar för att göra pyrotekniken laglig.

– Pyroteknik är en stor del av supporterkulturen. Det är uppenbarligen många som uppskattar ?den och det måste man förhålla sig till.

Han vill att säkerheten ska stå i fokus.

– I dag har vi inte optimala förutsättningar. En bengal är inte en pryl för vem som helst, det kan gå illa.

Hultin tror inte att den olagliga bränningen kommer försvinna även om man hittar ett lagligt system.

– Däremot tror jag att det blir ett annat klimat och att man får bort en hel del olagliga bränningar som är osäkra och gör de flesta bättre och säkrare.

Senast bengaler användes på hemmaläktaren var i samband med matchen mot IFK Göteborg 14 september.

– Det var på vår läktare och av Elfsborgssupportrar, men däremot var det ingenting som arrangerades av Guliganerna eller av Tifogruppen. Vi står inte för olagliga arrangemang, säger Hultin.

Li Edqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons