Annons

Årsjös guldglädje: "Ganska overkligt"

Ebba Årsjö är paralympisk mästare i alpin superkombination, Sveriges första guld på åtta år. Svenskan vann med över en och en halv sekund före kinesiska Zhang Mengqiu.
Alpint • Publicerad 7 mars 2022
Ebba Årsjö är paralympisk mästare i alpin kombination under måndagens superkombination.
Ebba Årsjö är paralympisk mästare i alpin kombination under måndagens superkombination.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ebba Årsjö i super-G-delen i kombinationstävlingen.
Ebba Årsjö i super-G-delen i kombinationstävlingen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter brons i det inledande störtloppet och en fjärdeplats i super-G fick Ebba Årsjö åter kliva upp på pallen i Paralympics i Yanqing. I kombinationen blev det den ädlaste av valörerna.

Det första guldet för Sverige sedan Helene Ripa i längdskidor i Sotji 2014.

Annons

– Jag kände ju det på truppen, det behövdes för Sverige, så det är riktigt kul. För mig är det en annan sak, det är mer lättnad, säger Ebba Årsjö.

Årsjö var efter de inledande fartgrenarna inte nöjd med sin åkning, men i super-G-åket i kombinationen visade hon att formen finns där. Med tiden 1.16,02 låg hon på andra plats inför slalomen, 2,25 sekunder efter ledande Zhang Mengqiu från Kina.

– Det var helt klart i super-G:n jag tog hem det här. Jag hade så bra fart och helt rätt skidor, det var så nära det går att komma den här kinesiskan . Sen var det bara att hålla ihop det i slalomen, säger hon.

I slalomen stod hon för ytterligare ett dunderåk och segermarginalen blev till slut 1,51 sekunder till Zhang.

"Mådde illa"

Nu väntar några dagars vila innan teknikgrenarna drar igång på fredag. Men att säga att hon är favorit till guldet i både storslalom och slalom vill hon inte säga.

– När jag blev världsmästare var kinesiskan inte med, det var en helt annan situation. Men det är klart, slalom gör inte lika ont så på så sätt har jag en fördel, säger Årsjö.

Och att det inte kommer att göra lika ont att åka gör också att hon kan slappna av mer.

– Inför fartgrenarna var jag så nervös och så rädd att jag mådde illa, för att jag vet att det gör så ont och att jag måste trycka igenom det. Nu är det inte så alls.

Målet är högt satt.

– Pallen ska det vara! Och i slalom siktar jag på guld, det kan du få skriva. Alla har tjatat om det så mycket och jag har sagt nej hela tiden men nu är det inte så konstigt att jag siktar på det, skrattar Årsjö.

Hemlighöll variationen

Annons

Svenskan hemlighöll länge sin funktionsvariation och tränade med den alpina eliten tills hon var 18 år.

Muskelnedsättningen i högerbenet är en bieffekt av syndromet som hon föddes med, Klippel-Trenaunays syndrom. Det är en medfödd sjukdom som kännetecknas av hudförändringar i form av så kallade portvinsfläckar, kärlmissbildningar i blod- och/eller lymfkärlssystemet samt skelettförändringar och förstorade mjukdelar.

– Det ser ut som väldigt mycket åderbråck över hela benet. Det är ytliga blodkärl som kan börja blöda väldigt lätt. Det ser väldigt läskigt ut och obehagligt, sade hon till TT inför Paralympics.

– Det är ju mycket därför jag har hållit det hemligt och nästan alltid haft byxor på mig. Det har varit lättast så.

TT: Vad betyder allt du fått vara med om tack vare parasporten?

– Det går inte att beskriva med ord hur mycket det här betyder för mig. Det är ett helt annat liv och mål jag har fått, jag kan leva på det här nu.

Fakta: Ebba Årsjö

Född: 12 januari 2001 (21 år).

Klubb: Vemdalens IF Alpina.

Främsta meriter: 1 guld och ett brons i Paralympics, 2 VM-guld, 11 världscupsegrar och 11 Europacupsegrar.

Klass: Årsjö tävlar i klassen LW4, åkarna i LW4 har en nedsättning i ena benet eller saknar ett ben under knät och kör på två skidor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons