Guld-gutt i OS - igen

Vilken gulddag för Norge.
Sport • Publicerad 24 augusti 2008
Andreas Thorkildsen försvarade sitt OS-guld från Aten för fyra år sedan genom att vräka iväg spjutet över 90 meter.Foto: Scanpix

Först handbollsdamerna.

Sedan spjutfantomen Andreas Thorkildsen.

OLYMPISKT PEKING

Norge var nära maximal utdelning på Pekingspelens näst sista dag.

Först vann landets handbollsdamer sitt första OS-guld någonsin – efter att ha gjort tidernas match.

Sedan fick Andreas Thorkildsen på sitt livs spjutkast – och vann sitt andra raka OS-guld.

Efter de båda triumferna kunde norrmännen nog acceptera att landets taekwondo-stjärna Nina Solheim ”bara” fick silver i den tyngsta klassen.

Drog upp tempot direkt

Norges gulddag inleddes med handbollsfinalen mot Ryssland. Anförda av storstjärnan Gro Hammerseng startade norskorna i ett sanslöst tempo. Redan efter tio minuter var ledningen sju mål, och efter en kvart var Norge tio mål upp.

I halvtid hade ryskorna närmat sig, ställningen var 18–13.

Norge ryckte direkt igen i andra halvlek, och trots att norskorna mer ägnade sig åt firande än spel under de sista minuterna blev det utklassningssiffror, 34–27.

– Man går runt som i en bubbla, det är som en dröm, sa Hammerseng till Verdens Gang efter matchen.

Norge hade en ganska behaglig resa till guldet. Den tuffaste utmaningen var i semifinalen, där Norge mötte Sydkorea, och vann en jämn och högdramatisk historia tack vare ett felaktigt domslut.

Sydkorea kvitterade till 28–28 med fyra sekunder kvar. Norge gjorde ett snabbt avkast, och Gro Hammerseng vräkte in ett mål för norskorna. Frågan var om målet föll före eller efter slutsignalen.

Kaos bröt ut

Fullt kaos bröt ut och Sydkoreas ledare protesterade vilt eftersom de med rätta ansåg att målet kom efter matchen var slut.

Den svenskamerikanske matchdelegaten Christer Ahl godkände till slut segermålet. De sydkoreanska spelarnatod kvar på planen i cirka 20 minuter i hopp om att domslutet skulle ändras. Inte heller formella protester hjälpte. I fredags avslog Internationella handbollsförbundets disciplinkommitté Sydkoreas överklagan.

Norge fick spela final – och kliva överst på pallen.

– Man blir rörd när man ser att lagkamraterna är rörda. Och så är ju nationalsången rörande i sig själv, sa Hammerseng – som fick kämpa mot tårarna under prisutdelningen.

På eftermiddagen var det sedan Andreas Thorkildsens tur att frälsa norrmännen.

Han kastade sitt spjut hela 90,57 meter, nytt olympiskt rekord.

– Jag har gjort bra resultat på träning men inte på tävling. Jag visste att jag hade det inom mig, sa Thorkildsen till TT.

Finländaren Teero Pitkämäki fick nöja sig med brons sedan lettländaren Ainars Kovals passerat honom i allra sista kastet.

Det kunde ha blivit en norsk guldtrippel. Men Nina Solheim orkade inte stå emot den regerande världsmästarinnan Maria del Rosario Espinoza från Mexiko i OS-finalen i taekwondons tyngsta klass. Mexikanskan vann med 3–1.