Annons

Guide: Stjärnfyllt sim-VM – men Sjöström saknas

OS-drottningen Emma McKeon, trippelguldvinnaren Kaylee McKeown och rumänske underbarnet David Popovici.
Det är några av stjärnorna i kortbane-VM som startar natten till tisdagen.
För svensk del är Louise Hansson det stora medaljhoppet när Sarah Sjöström saknas.
Simning • Publicerad 11 december 2022
Australiska OS-drottningen Emma McKeon är största stjärnan i kortbane-VM. Arkivbild.Foto: David Goldman/AP/TT
Louise Hansson. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
David Popovici. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Vad: Kortbane-VM i simning.

Var: Melbourne Sports and Aquatic Centre, Australien.

Annons

När: Tisdag 13 december–söndag 18 december. Försökspassen startar 01.00 och finalpassen 9.30 på morgonen, svensk tid.

TV: SVT sänder finalpassen varje dag i Kunskapskanalen och i play.

+ Flyttat från Ryssland

Kortbane-VM skulle egentligen ha avgjorts i ryska Kazan, men flyttades efter Rysslands invasion av Ukraina. Ryssland och Vitryssland är fortfarande avstängda från allt tävlande och får inte delta.

Tävlingarna avgörs utomhus i Melbourne där väderprognoserna talar om kyligare och ostadigare väder än väntat.

+ De simmar för "Blågult"

Damer: Michelle Coleman, Spårvägen, Emelie Fast, Södertörn, Louise Hansson, Helsingborg, Sophie Hansson, do, Sara Junevik, Falun, Hanna Rosvall, Helsingborg, Klara Thormalm, Jönköping, Sofia Åstedt, Elfsborg.

Herrar: Isak Eliasson, Spårvägen, Oskar Hoff, Landskrona, Victor Johansson, Jönköping, Erik Persson, Kungsbacka.

+ Svenska medaljhoppen

Sarah Sjöström har tagit ett tävlingsuppehåll under hösten och är inte med. I hennes frånvaro är Louise Hansson det stora medaljhoppet. Hon tog sju medaljer, varav tre individuellt, i fjolårets kortbane-VM.

Annons

Lillasyster Sophie Hansson har chansen i bröstsim, liksom Erik Persson som tog VM-silver i långbana på 200 meter bröstsim i somras. Frisimmaren Michelle Coleman gör mästerskapscomeback efter att ha tagit en paus under långbanesäsongen.

Kortbane-VM är årets tredje stora mästerskap efter att VM och EM i långbana också avgjorts under sommaren. Det stora antalet mästerskap har att göra med framflyttade tävlingar på grund av pandemin.

+ Australien storsatsar

För första gången sedan OS i Tokyo är nästan alla australiska stjärnor tillbaka i bassängen på VM-nivå.

Australien avstod fjolårets kortbane-VM på grund av landets tuffa regler kring covid-19 och flera av stjärnorna tog sedan en paus och deltog inte i sommarens VM i Budapest.

Nu är exempelvis OS-drottningen och frisimmaren Emma McKeon – första kvinnliga simmaren att ta sju medaljer i ett och samma OS – tillbaka. Andra australiska stjärnor som deltar är ryggsimmaren Kaylee McKeown, tre OS-guld, Kyle Chalmers och unga Mollie O'Callaghan. Australiens trupp innehåller 36 simmare.

Däremot är dubble OS-guldmedaljören Ariarne Titmus inte med.

+ Fler stjärnor att hålla ögonen på

+ 18-årige rumänske underbarnet David Popovici, världsmästare på 100 och 200 meter fritt i somras. Han satte också världsrekord på 100 meter fritt i EM i augusti och blev då, 17 år gammal, den yngste att slå världsrekord sedan Michael Phelps.

+ Hongkongstjärnan, frisimmaren Siobhan Haughey, missade VM i långbana i somras, men är nu tillbaka för att försvara sina kortbanetitlar på 100 och 200 meter fritt.

Annons

+ Kanada kommer med sina bästa simmare, Louise Hanssons konkurrenter Maggie MacNeil (fjäril) och Kylie Masse (rygg). MacNeil tog OS-guld på 100 meter fjäril och Masse vann VM-guld på 50 meter ryggsim i somras.

+ Brittiske bröstsimssuveränen Adam Peaty är tillbaka efter skada och deltagande i brittiska motsvarigheten till Let's Dance och är anmäld på alla bröstsimsdistanser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons