Annons

Guide: Allt inför friidrotts-VM

Sommarens stora friidrottsfest står för dörren.
Men vad är det egentligen som väntar – här ger TT dig allt du behöver veta inför VM i Ungern.
Friidrott • Publicerad 16 augusti 2023
Armand Duplantis är en av VM:s allra största stjärnor. Arkivbild.
Armand Duplantis är en av VM:s allra största stjärnor. Arkivbild.Foto: Lise Aaserud/AP/TT

+ Vad?

Den 19:e upplagan av världsmästerskapen i friidrott.

Annons

+ Var?

I Budapest, Ungern. Tävlingarna avgörs på helt nybyggda Nemzeti Atlétikai Központ-stadion, med kapacitet för 36 000 åskådare. Mästerskapet pågår mellan 19 och 27 augusti.

+ Största stjärnorna?

Man behöver inte ha på sig de blågula glasögonen för att hävda att stavhopparen Armand Duplantis är ett av mästerskapets allra största namn. Den svenske 23-åringen jagar nya världsrekordhöjder och är en given stjärna under VM. Vid sidan av Duplantis hittar vi två löpare från vårt västra grannland som kommer ha extra strålkastarljus på sig.

Häcklöparen Karsten Warholm har vunnit flera guldmedaljer i såväl EM som VM och OS och är naturligtvis någon att hålla ett extra öga på. Detsamma gäller medeldistanslöparen Jakob Ingebrigtsen, som är allra bäst på 5 000 meter. 22-åringen är regerande mästare på distansen och har också ett OS-guld på 1 500 meter att stoltsera med.

Som vanligt när det vankas friidrottsmästerskap är 100-meterslöparna stora stjärnor. På damsidan är jamaicanskan Shelly-Ann Fraser-Pryce det kanske största affischnamnet och på herrsidan är kenyanen Ferdinand Omanyala just nu världsetta.

+ Svenska profilerna?

Vid sidan av nämnda Duplantis är diskuskastaren Daniel Ståhl en given medaljkandidat. Han har svajat lite formmässigt den här säsongen, men i Diamond League-tävlingen i London för ett par veckor sedan vann han och visade då att han förmodligen kommer att vara att räkna med i Budapest.

Gångaren Perseus Karlström är ett annat stort svenskt medaljhopp och i längdhoppet kan både Khaddi Sagnia och Thobias Montler slå till med riktigt bra resultat om de träffar rätt. Totalt sett tävlar 32 svenskar i VM.

+ Hur följer man tävlingarna?

Annons

TV4 och TV4 Play kommer att sända mästerskapet. Vill du hellre lyssna på radio är det P4 och Radiosporten som gäller.

+ Vad säger Kajsa Bergqvist, den svenska förbundskaptenen?

– Sammantaget har vi fyra givna medaljchanser. Perseus Karlström har mycket goda möjligheter på både 20 och 35 kilometer och sedan har vi "Mondo" Duplantis och Daniel Ståhl som också är tydliga medaljaspiranter, säger hon till TT och fortsätter:

– Fyra givna medaljchanser är inte synonymt med fyra garanterade medaljer. Jag säger att 2–3 medaljer känns realistiskt. Sedan ska vi inte alls utesluta att någon annan i truppen överraskar och blandar sig i fajten om en pallplats oavsett vad statistiken sade på förhand.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons