Annons

Gerhardsson utesluter inte Janogy i EM-kvalet

Piteå och Linköping väntar på Madelen Janogys klubbval.
Samtidigt utesluter inte förbundskapten Peter Gerhardsson landslagsstjärnan från spel i EM-kvalet i september.
Fotboll • Publicerad 31 juli 2020
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson och anfallaren Madelen Janogy. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Madelen Janogy är på väg tillbaka till fotbollsplanen efter att för två månader sedan, i en intervju med Expressen , ha talat ut om sina problem med psykisk ohälsa och för en månad sedan brutit kontraktet med tyska storlaget Wolfsburg.

Agenten Maria Karlsson De Cecco säger att den 24-åriga anfallaren, som gjorde succé när Sverige tog VM-brons i Frankrike för drygt ett år sedan, kommer att skriva på för antingen Piteå eller Linköping innan damallsvenskans transferfönster stänger den 11 augusti.

Annons

– Bollen ligger hos Madelen nu i att ta ett beslut. Hon har sagt att hon vill ha lite tid till för att fundera, säger Maria Karlsson De Cecco och fortsätter:

– Beslutet dröjer för att hon vill ha en hundraprocentig magkänsla innan hon tar ett definitivt beslut. Jag tror att hon kommer att ta ett beslut med en bit till godo innan fönstret stänger.

"Sitter och väntar"

Både Piteå och Linköping bekräftar att de fortfarande har kontakt med Janogy.

– Det är "Madde" som har svaren, vi sitter och väntar på att hon ska ta ett beslut och jag vet inte när det kommer, säger Piteås sportchef Leif Strandh som hoppas på ett svar de närmaste dagarna.

– Vi har väl sagt att vi gärna vill ha ett svar innan helgen, eller i alla fall i början på nästa vecka. Det är vår förhoppning.

Piteå är sedan tidigare en klubb med ansträngd ekonomi. Men genom externa och privata sponsorer är en eventuell värvning av Janogy, som representerade laget 2017–2019 och var med och tog SM-guld 2018, möjlig.

"Har en dialog"

– Det är många här som fått en härlig känsla för "Madde" och tycker att det var synd att hon lämnade oss inför i år. När de har fått frågan från Rikard (Fahlman, ordförande); "Om 'Madde' kommer, vill ni vara med?", då har många svarat att de är villiga att ställa upp. Om det inte blir "Madde" finns inte de pengarna som vi har lyckats skaka fram nu, säger Leif Strandh.

TT: Hur mycket pengar handlar det om?

– Nej, jag vill inte diskutera några pengar.

Linköpings klubbdirektör Frida Andersson är mer fåordig.

Annons

– Vi har en dialog med "Madde" och hennes agent och sedan får vi se vad den slutar i, säger hon.

TT: Vad tror du?

– Jag tror ingenting, det är ingen idé att spekulera i någonting i den här branschen.

Ingen match sedan Algarve

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson berättar att den idrottspsykologiska rådgivaren Rasmus Wallin-Tornberg är den inom landslaget som haft mest kontakt med Janogy kring hennes mentala ohälsa, som bland annat inneburit sömnproblem.

Gerhardsson utesluter inte att Janogy kan tas ut i EM-kvaltruppen om drygt en månad, inför hemmamatchen mot Ungern den 17 september och bortamötet med Island fem dagar senare.

– Vi får se, oavsett om det är psykisk ohälsa eller om det är skador i ligament måste man tillbaka och spela fotboll för att vara landslagsspelare. Vi får göra en bedömning när "Madde" är tillbaka och spelar, då får vi naturligtvis prata med henne och se var hon är någonstans, säger Peter Gerhardsson.

Senast Janogy spelade fotbollsmatch var med landslaget i Algarve Cup i Portugal i mars. Det blev aldrig något spel med Wolfsburg i Bundesliga.

TT: Hur mycket känner du med henne och hennes problem?

– Oavsett vad det är, om det är psykisk ohälsa eller skador, så är det oerhört tråkigt när spelare drabbas. De här spelarna lägger ned oerhört mycket tid på att bli bra fotbollsspelare och landslaget är viktigt. Jag tycker, mer känslomässigt, väldigt synd om henne, säger Gerhardsson.

Fakta: EM-kvalet

Damernas EM-slutspel i fotboll i England skulle ha arrangerats nästa sommar, 2021. Men eftersom coronapandemin tvingat idrottsvärlden till en paus och flera framflyttade mästerskap kommer EM att arrangeras ett år senare, 2022.

Inför EM-kvalets omstart i september toppar Sverige sin grupp med maximala nio poäng på tre matcher. Även Island har inlett kvalet med tre raka segrar.

Sveriges återstående kvalmatcher:

17 september: Ungern (hemma)

22 september: Island (borta)

22 oktober: Lettland (h)

27 oktober: Island (h)

1 december: Slovakien (b).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons