Annons

Karlsson: "Vaknar och ligger på en bår"

Frida Karlsson, 23, har varit slutkörd tidigare.
Men målgången i Tour de Ski var bland det värsta hon har upplevt.
Längdskidor • Publicerad 8 januari 2023
Frida Karlsson har uttalat sig för första gången sedan målgången i Tour de Ski.
Frida Karlsson har uttalat sig för första gången sedan målgången i Tour de Ski.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Hon hade säkrat totalsegern i Tour de Ski utan att veta om det själv. När Frida Karlsson tog sig över mållinjen efter att ha klarat av klättringen upp för slalombacken Alpe Cermis föll hon ihop och var inte vid medvetande.

– Jag minns inte riktigt sista delen av loppet. Sedan vaknar jag och ligger på en bår i ett rum, ungefär. Det var otäckt och jag blir själv ganska rädd eftersom jag har varit med om det förut, säger hon.

Annons

TT: Du tappade medvetandet. Vet du hur länge du var borta?

– Jag vet inte riktigt. Men jag tror att de pratade om att syremättnaden var väldigt låg och jag fick syrgas också och sen vaknade jag till liv, säger hon.

Det var otäcka scener när Karlsson föll ihop. Ledare och medicinsk personal var snabbt framme samtidigt som landslagskollegorna Moa Ilar och Anna Dyvik höll bort tv-kamerorna.

Visste inte om segern

Det tog en liten stund för Frida Karlsson att vakna till liv och när hon gjorde det hade hon inte koll på att hon hade tagit hem Tour de Ski.

– Nej, jag hade inte så bra koll när jag kom i mål. Jag fick höra det senare och det var en lättnad, säger hon.

Att ta ut sig fullständigt är något hon har gjort vid flera tillfällen tidigare. I OS förra året svimmade hon av utmattning efter skiathlonen.

Men känslan efter Tour de Ski-målgången i Val di Fiemme sticker ut.

– Skillnaden nu mot OS var den här backen på slutet när man inte riktigt är där. Det här är nog topp ett, säger hon på frågan om det här var en värre känsla än OS.

TT: Är det värt att ta ut dig så mycket?

– Alltså, jag får nog ändå tacka min hjärna. För kroppen var inte med mig men hjärnan var det och jag krigade mig i mål och tydligen en tourseger. Jag är stolt över mig själv, säger hon.

"En dröm"

Annons

Det blev ju trots allt en tourseger, även fast hon fick betala priset för det. Efter en dominant insats sett över de sju etapperna är hon den första svenska att ta hem Tour de Ski sedan Charlotte Kalla 2008.

– Det är sjukt coolt. Jag vet inte vad jag ska säga, det är ändå en dröm sedan man var liten, säger hon.

Fakta: Frida Karlsson

Född: 10 augusti 1999 i Sollefteå (23 år).

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Främsta meriter: OS-brons stafett 2022, VM-guld stafett 2019, VM-silver 10 km (klassiskt) 2019, VM-silver skiathlon 2021, VM-silver 10 km (fristil) 2021, VM-brons 30 km (f) 2019, VM-brons 30 km (k) 2021. Sju individuella segrar i världscupen. Vann Tour de Ski 2022-2023.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons