Annons

Fredricson åker slalom – full fart mot EM-guldet

Snabbt, stabilt och i fortsatt ledning.
Jens Fredricson åker slalom på sin "Cosmo" i Milano.
– Det är första åket, andra mellantiden passerad och det är grönt ljus, säger han.
Ridsport • Publicerad 31 augusti 2023
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit – Cosmo kallad – leder EM-hoppningarna i Milano.
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit – Cosmo kallad – leder EM-hoppningarna i Milano.Foto: Pontus Lundahl/TT

Fredricson rider för EM-guld individuellt, men först ska han hjälpa till att fixa en medalj åt laget. Läget inför fredagens dramatiska avgörande omgång på Ippodromo San Siro:

Tyskland leder hårfint på 9,31 fel före Sverige som står på 9,51 och Schweiz på 9,92. Med i medaljfajten är även fyran Irland på 10,00. Fyra nationer inom ett tidsfel.

Annons

Själv är Fredricson i topp individuellt på 0,00 fel, men med 13 ryttare bakom sig inom ett nedslag. En är Henrik von Eckermann på Iliana, femma på 0,70. Världsettan är i allra högsta grad med i kampen om de individuella medaljerna på sitt mästerskapsdebuterande sto.

Lagets ledning från onsdagens tidshoppning försvann däremot när både Wilma Hellström och Rolf-Göran Bengtsson drog på sig vardera två rivningar. Däremot red von Eckermann och Fredricson felfritt.

Visslar lugnt

– Jag red enligt plan, tog de språng jag tänkt mig, säger Fredricson om mästerskapets andra "nolla".

Debutanten Hellströms tuffa runda på Cicci satte press på Fredricson, trea ut för laget.

Nervös? Inte han.

– Jag är lugn, visslar lite grann. Det är viktigt att sända en god känsla både till sig själv och hästen och sitt lag.

Den avslappnade attityden har kommit med tiden.

– Jag brukar tänka så här: Nu är jag här och ska göra mitt bästa. Hemma sitter många som skulle vilja vara med. Det är ett mycket sämre läge. Därför ska man inte vara nervös och sjabbla bort det.

Fredricson tar sig även tid till och lägger energi på att sälja in sin sport hos den breda, idrottsintresserade allmänheten.

Säljer in sporten

Det gör han i handling utmärkt i sadeln just nu, så även i ord. Ryttaren har självmant gått in i rollen som landslagets PR-expert.

Annons

– Vi får så mycket sändningstid i tv och så mycket publicitet i tidningarna att det gäller att göra något bra av det. Jag ligger på kvällen och klurar vad vi ska snacka om, säger han.

Liknelsen med slalom är med andra ord inte ett spontat påhitt i stunden utan genomtänkt. Vid 55 tillhör han generationen som var med när Sverige stod stilla och en viss Ingemar Stenmark trollband ett folk som bara hade två tv-kanaler att titta på.

TT: Är du slalomintresserad?

– Nej, men jag är allmänt sportintresserad. Och så tycker jag det här med mellantider passar bra för att förklara för folk. Man kunde ha snackat om tennis och set och game, men det där kan jag inte riktigt.

Däremot bryr han sig inte det minsta om vad konkurrenterna pysslar med ute på banan.

– Jag är helt ointresserad. Något som kom rätt sent, för det är rätt svårt att låta bli.

– Men vad fan har jag för nytta av det. Har jag bestämt mig för vad jag ska göra så gör jag det. Och har man en Rolf-Göran och en Henrik von Eckermann i laget så kan du köra planen en vända med de två. Säger de att den är bra och kör på den, varför ska jag då titta på de andra för?

Hittills har det förhållningssättet varit ett vinnande koncept. En felfri fredag och Jens Fredricson går in till söndagens individuella EM-final som guldfavorit.

Fakta: Så avgörs EM i Milano

Fredag 1 september: Andra och avgörande finalomgången i lag och tredje omgången individuellt. De tio bästa lagen gör upp upp medaljerna.

Söndag 3 september: Individuell final, avgörs i två rundor med eventuell omhoppning. De 25 bästa hoppar i den första rundan, de tolv bästa i den andra.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons