Annons

Från division 1 till VM: "Det är helt galet"

Till vardags spelar han för skånska HK Ankaret i division 1.
Nu är Zion Ramos en av kuggarna i Uruguays VM-lag.
Handboll • Publicerad 15 januari 2023
Zion Ramos är uppvuxen i Malmö. Nu spelar han handbolls-VM för Uruguay.
Zion Ramos är uppvuxen i Malmö. Nu spelar han handbolls-VM för Uruguay.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Zion Ramos var snabb att tacka ja när han kontaktades av det uruguayanska handbollsförbundet.
Zion Ramos var snabb att tacka ja när han kontaktades av det uruguayanska handbollsförbundet.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Uruguay, med 3,4 miljoner invånare, är trots den begränsade folkmängden ett storlag inom herrfotbollen.

Inom handbollen? Där är det betydligt mer begränsat, konstaterar Zion Ramos. Medan Sverige bland annat VM-laddat med ett lyxigt spabesök har det varit betydligt torftigare för gruppmotståndarna från Uruguay.

Annons

– Vi har varit i Barcelona, i en liten by och bott i en idrottshall. Kanske inte de bästa förutsättningarna, men det är så när man spelar för Uruguay, ekonomin finns inte. Men vi är väldigt ödmjuka och tacksamma för det vi får, säger han.

Den 20-åriga mittsexan är född i Uruguay med uruguayanska föräldrar, som dock flyttade till Malmö redan när han var fem månader.

Efter att ha testat några andra idrotter – bland annat boxning eftersom pappan var proffsboxare i Uruguay – fastnade han för handbollen som 12-åring.

Från moderklubben IFK Malmö gick resan vidare till de båda lundaklubbarna H43 och Lugi, sedan till HK Malmö och nu via en utlåning till Ankaret i Bjärred.

"Bra val"

Men när det blev aktuellt med landslagsspel var Uruguay det enda alternativet.

– Det var det självklara valet. Jag är inte på den nivån som Sverige är handbollsmässigt. Så det blev ett bra val när de ringde mig och frågade om jag ville spela för landslaget, säger Ramos.

För omkring ett år sedan skaffade han uruguayanskt pass för att kunna delta i VM-kvalet.

På måndag ställs hans landslag och hans hemland mot varandra, när Uruguay ska ta sig an guldfavoriten Sverige i Scandinavium.

– Det är en dröm. Många av dem har varit mina idoler, till exempel (Andreas) Palicka. Nu blir det inte att jag spelar med Sverige, men det spelar ingen roll, det är fortfarande en dröm och något jag är väldigt stolt över.

"Små steg"

VM-debuten klarade han av redan i torsdags, när Uruguay förlorade rätt klart, 25–33, mot Kap Verde. På lördagskvällen föll laget sedan med 24–35 mot grannlandet Brasilien.

Annons

Uruguay har dock redan från början varit inställt på att troligen få spela vidare i tröstturneringen Presidents Cup.

Målet är att ta en historisk första VM-seger.

Då kanske även allmänheten i Uruguay så småningom kan få upp ögonen för boll som spelas med händerna.

– Uruguay är en väldigt liten nation och fotbollen är det största som finns. Men med små steg håller Uruguay på att utveckla handbollen, säger Zion Ramos.

– Bland annat ska en ny hall byggas. Och att få spela VM är ännu mer utvecklande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons