Annons

Frågorna som ger Janne huvudbry inför VM-kvalet

Förbundskaptenen Janne Andersson säger att han i princip har startelvan klar för sig.
Här är några av frågeställningarna han bollat med och några han tar med sig in i torsdagens VM-kval i Batumi.
Fotboll • Publicerad 10 november 2021
Joakim Nilsson byter Marcus Danielson mot lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf när han gör sin andra tävlingslandskamp, torsdagens VM-kval mot Georgien. Arkivbild.
Joakim Nilsson byter Marcus Danielson mot lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf när han gör sin andra tävlingslandskamp, torsdagens VM-kval mot Georgien. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Zlatan Ibrahimovics återkomst får inte Andersson att rucka på några grundprinciper.

Men han vill gärna dra nytta av 40-åringens unika egenskaper.

Annons

1) Frågan är hur och i vilken utsträckning Ibrahimovic används

Ibrahimovic spelade sin andra 90-minutersmatch för säsongen i Milanoderbyt (1–1) mot Inter i söndags. Andersson behöver inte vara orolig för att Ibrahimovic inte klarar en hel match, men spelar han Ibrahimovic spräcker han anfallsparet Alexander Isak–Dejan Kulusevski. Andersson får väga en hel del för och emot hur han gör, till att börja med mot Georgien.

– Tittar vi på besättningen i dag så har vi fem bra forwards med olika egenskaper. Zlatans spel i och runt straffområdet och hans targetspel är väldigt bra. Plus hans erfarenhet. Det är en egenskap som tilltalar mig väldigt mycket i en så här avgörande VM-kvalsamling.

TT: Ett angenämt problem att bestämma vilka som spelar?

– En god konkurrenssituation är alltid bra. Om det är angenämt? Jag brukar säga att det inte är så angenämt eftersom det är några som inte får vara med, som egentligen är tillräckligt bra för att få vara med.

– Det jag framför allt tycker är bra är att det är lite olika spelartyper, vilket gör att även om man inte startar matchen kan man komma in och bidra, säger Andersson.

2) Ännu ett nytt mittbackspar

Det finns ingen del i laget där Andersson tvingats skifta spelare lika ofta som i mittförsvaret. Victor Nilsson Lindelöf har haft Filip Helander och Marcus Danielsson bredvid sig under året. Själv missade han mötet med Kosovo i förra månaden. Då kamperade Danielsson och Joakim Nilsson ihop – med lyckat resultat. Med Danielson (karantän), Helander (skadad) och Pontus Jansson (inte sugen på comeback) indisponibla blir Nilsson det givna valet. Det blir också första gången han och Nilsson Lindelöf spelar tillsammans i en tävlingsmatch.

– "Jocke" har gjort det väldigt bra när han spelat, säger Andersson.

3) Det centrala mittfältet utan Albin Ekdal

Annons

Albin Ekdal är avstängd mot Georgien. Ett klart avbräck i en match av den betydelse som väntar. Ekdal har saknats tidigare, men i ett landslag utan rutinerade pjäser som Sebastian Larsson och Gustav Svensson som alternativ var hans frånvaro mot Grekland i Aten i september påtaglig. Duon Kristoffer Olsson och Mattias Svanberg nådde inga toppnivåer som chefer i landslagets maskinrum.

– Albin är en viktig spelare för oss. När han varit frisk och hel har han alltid spelat. Men vi har spelat viktiga matcher utan honom förr och det har gått bra, som mot Italien på San Siro (VM-playoff 2017), säger Andersson.

Så vem ersätter Ekdal på torsdag? Förmodligen får Svanberg en ny chans. Jens Cajuste, Magnus Eriksson och Oscar Lewicki utmanar honom om platsen.

4) Avstängningshotet

Åtta spelare i truppen hotas av avstängning. Ett gult kort mot Georgien och det är läktaren som väntar i Sevilla på söndag – eller en snabb resa hem till klubblaget. Hur påverkar det spelarna? Förhoppningsvis bättre än i hemmamötet med Grekland senast då matchen var mållös i paus.

– Min reflektion var att vi var undersökande, som om vi inte riktigt gick dit och tog för oss i duellerna. Om det var de gula korten konkret är svårt att säga, men det var min känsla och något vi pratade om i omklädningsrummet i halvtid.

– Mitt budskap nu är tydligt, vi kan inte ha en startsträcka där vi är rädda för gula kort. Vi måste ta kampen mot Georgien. Det är den matchen som gäller, den som ska vinnas, säger Janne Andersson.

Fakta: Trolig startelva mot Georgien

Robin Olsen – Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Joakim Nilsson, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Kristoffer Olsson, Mattias Svanberg – Zlatan Ibrahimovic, Alexander Isak.

Troliga startspelare som stängs av en match vid ett gult kort: Krafth, Nilsson Lindelöf, Augustinsson, Claesson, Olsson, Svanberg, Ibrahimovic, Isak.

VM-kvalet mot Georgien spelas i Batumi med avspark 18.00 (svensk tid) på torsdag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons