Annons

Fotbollsprästen från Limmared basar över Camp Sweden

Fotboll kan tyckas vara en världslig sak men även för en präst kan en EM-förlust som den mot Spanien svida rejält.
Sport • Publicerad 17 juni 2008
Ingo Söderlund tog över som bas för supporterklubben Camp Sweden efter VM 2006. Nu är han mitt i EM-festen i Österrike.
Ingo Söderlund tog över som bas för supporterklubben Camp Sweden efter VM 2006. Nu är han mitt i EM-festen i Österrike.Foto: Scanpix
Ingo jobbar tre av fyra söndagar, men kan byta när landslaget eller IFK Göteborg spelar.
Ingo jobbar tre av fyra söndagar, men kan byta när landslaget eller IFK Göteborg spelar.Foto: Anders Ylander

– Jag är en av de som kan ta förluster hårt, men vi har alla här återhämtat oss ganska fort, berättar Ingo Söderlund.

Nu är det full laddning inför ödesmatchen mot Ryssland i morgon. I söndags höll Ingo Söderlund en välbesökt gudstjänst på fansens camping med förbön för landslaget.

Annons

Samma kväll var stämningen extremt hög bland fansen.

– Bästa kvällen hittills faktiskt.

På campingplatsen som Camp Sweden abonnerat rymdes först ”bara” 2?500. Nu har antalet tältande svenskar utökats till 3?000.

Och det kunde inte varit bättre, enligt supporterordförande Söderlund.

– En del har väl varit lite övertända och gått för hårt på alkoholen, men det har inte varit några stora problem. Inget bråk och hela tiden en varm och gemytlig stämning.

Söderlund är på väg, efter påstötningar från supporterkompisar, att trycka upp en specialtröja med texten ”El Pastore”.

Han har ju blivit känd som ”fotbollsprästen” efter att han i samband med VM i Tyskland 2006 åkte ner för att på ideell basis tjänstgöra som präst.

Efter det mästerskapet blev han föreslagen som ordförande i den framväxande svenska supporterklubben Camp Sweden.

Ingo Söderlund tackade ja. Efter viss tvekan.

För honom är det självklart att man kan vara både präst i Svenska kyrkan och supporterledare. Hur omgivningen skulle reagera var mer oklart.

Annons

– Jag förberedde faktiskt ett par försvarstal – med bibelord till och med – men har faktiskt inte behövt försvara mig.

Han säger sig ha blivit chockad över hur positivt bemött han faktiskt blivit.

– Jag tror att ett skäl är att jag är så öppen med min tro. Folk vet att jag ber och läser bibeln inte bara på söndagar.

Bland aktiva fotbollsfans är präst inget vanligt yrke, men heller inget problem. Reaktionen är snarare: ”Är du präst? Coolt.”

Skillnaderna mellan en gudstjänst och en fotbollsmatch är uppenbara. Finns det likheter? Ingo Söderlund har funnit flera genom åren.

För nio år sedan följde han IFK Göteborgs fans som ett projektarbete på Pastorala Institutet. Han redogjorde för upplevelserna med referenser till Bibeln.

– Ett par minderåriga ville komma in på supporterpuben trots att det inte var tillåtet. De fick komma in ändå och blev bjudna på läsk. Jag tänkte direkt på det som Jesus sa, ”låt barnen komma till mig”.

– Före en match när spelarna sparkade ut fotbollar till publiken var det en man bredvid mig på läktaren som fångade en av bollarna. Trots att han var väldigt full tog han sig samman och gav bollen till ett barn bredvid. Jag tänkte på budet om att visa sin nästa kärlek.

Att i rollen som Camp Swedens ordförande offentligt attackera fotbollsförbundet har stundtals varit ett personligt dilemma för Ingo. Hur skulle det tas emot av kyrkofolket?

Som när han gick till attack mot att bara sponsorernas barn och inga ”vanliga” barn fick autografer av landslagsspelarna vid ett tillfälle.

Annons

– Men det blev bra till slut och jag måste ju sköta mitt uppdrag som förtroendevald i Camp Sweden. Jag pratade med en kollega om förmaningar och han sa: ”Om man inte känner ett inre motstånd så ska man vara tyst”. Hjärtats melodi är den rätta, tror jag.

Ingo Söderlund kom till tro vid 26 års ålder. Fotbollsintresset kom långt tidigare.

Som liten knatte sprang Ingo Söderlund gärna omkring på och ”lekte Ralf” med nummer tio på ryggen.

– Ralf Edström var den store för mig. Han lyfte fotbollen till en ny dimension av kärlek. Han bjöd på sig själv och var alltid trevlig – sådant formar ett barnahjärta.

Hur går det nu mot Ryssland då?

– Kan vi göra vårt på läktarna och ge spelarna stöd och kärlek så att de känner trygghet – då går det bra. Vi på läktaren har ett stort ansvar. Jag tror på 3–1.

Ingo Söderlund

Ålder: 43.

Familj: 22-årig son.

Bor: Limmared.

Född: Gävle.

Yrke: Präst i Limmared, Södra Åsarp, Månstad, Länghem och Dannike.

Favoritlag i allsvenskan: IFK Göteborg.

Fotbollsbakgrund: Tio säsonger i olika A-lag, som bäst i division fem.

Bästa fotbollsminnen: Mats Magnussons 2–2-mål på Råsunda och Zlatans 1–1-klack mot Italien i Portugal.

Aktuell: Limmaredsboende präst som basar för supporterorganisationen Camp Sweden med 3?500 medlemmar.

Ingo Söderlund om?

att sjunga för full hals på EM-läktarna: – Om man är många tusen som går till stadion och man vet att man är en av de lyckliga som fått biljett till matchen, då kämpar man verkligen och ger allt på läktaren.

stämningen i de två första EM-matcherna:

– Mot Grekland var vi fans jämna och hade nästan konstant en stark fyra i betyg. I Spanienmatchen hade vi mer svackor men också ett par riktiga toppar.

hur många landskamper han ser:

– Min plan är att vara på alla tävlingsmatcher. Sedan blir det ju ett par träningslandskamper också, men det betraktar jag bara som bonus.

vikten av en förstående arbetsgivare:

– Annars hade det inte gått. Nu går det bra att byta lite arbetsdagar om jag säger till i god tid när landslaget eller IFK Göteborg spelar. Men totalt jobbar jag heltid och tre av fyra helger som jag ska. Jag jobbar gärna mycket på söndagar eftersom jag tycker om gudstjänster så mycket.

sina första nio månader som präst i Limmared:

– Att komma som präst till en ny församling är att komma som tränare till ett nytt lag. Det gäller att se de kunskaper och styrkor som redan finns samtidigt som man ska se verksamheten med nya ögon och komma med egna idéer. Nu har jag gjort en säsong och kommit bra in i matchen.

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons