Annons

Första landskampen sedan kriget: "Avskyvärt"

Ukrainas herrlandslag ska återigen spela fotboll när man ställs mot tyska klubblaget Borussia Mönchengladbach på onsdagskvällen.
Intäkterna ska gå till krigsdrabbade och hittills har man samlat in motsvarande 1,9 miljoner kronor.
Fotboll • Publicerad 10 maj 2022
Ukrainas fotbollslandslag ska möta tyska klubblaget Borussia Mönchengladbach i en vänskapsmatch. Arkivbild.
Ukrainas fotbollslandslag ska möta tyska klubblaget Borussia Mönchengladbach i en vänskapsmatch. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Det ukrainska landslaget skulle, likt Sverige, spelat playoff till VM i slutet av mars, borta mot Skottland. Efter den ryska invasionen av Ukraina i slutet av februari sköts kvalspelet upp till början av juni.

Krigsutbrottet innebar även att den ukrainska ligan ställdes in och nu var det längesedan många i landslaget spelade match.

Annons

Landslaget har, tillsammans med de två största ukrainska klubblagen Dynamo Kiev och Sjachtar Donetsk, gett sig ut på en "världsturné för fred". Syftet är dels att förbättra landslagsspelarnas matchform inför playoffet, dels att samla in pengar till krigets offer samt att uppmärksamma krigets inverkan på landet.

Målet: 20 000 sålda biljetter

Det tyska klubblaget Borussia Mönchengladbach har tagit en paus från ligaspelet för att ta emot det ukrainska landslaget hemma på Borussia-Park på onsdag kväll. Storlaget har en fiaskosäsong i ryggen och återfinns först på en tiondeplats i Bundesliga.

Klubben hoppas sälja runt 20 000 biljetter och säger att man hittills samlat ihop motsvarande 1,9 miljoner kronor till Ukraina. Samtliga biljettintäkter ska skänkas bort.

"Vi fick frågan om vi kunde anordna en välgörenhetsmatch och för oss är det självklart att göra allt vi kan för att stötta Ukraina. Fotboll i synnerhet, men även idrott i allmänhet, kan hjälpa till att bygga broar – det är och har alltid varit vår utgångspunkt. Dels kan Ukrainas fotbollsförbund förbereda sig för de kommande landskamperna, dels kan vi erbjuda en plattform för att uttrycka hur avskyvärt det är, det som sker i Ukraina just nu", säger Borrusia Mönchengladbachs vd Stephan Schippers på en presskonferens enligt klubbens webbplats.

"Tecken på solidaritet"

För det ukrainska landslaget blir matchen den första landskampen sedan 2–0-segern borta mot Bosnien i november. Till den här samlingen är enbart spelare från den inhemska ligan uttagna då de stora europeiska ligorna inte hunnit avslutas ännu.

Därmed saknas storstjärnor som Andrij Jarmolenko (West Ham), Oleksandr Zintjenko (Manchester City), Ruslan Malinovskyj (Atalanta) och Roman Jaremtjuk (Benfica).

– Först och främst vill jag tacka Borussia Mönchengladbach för möjligheten för det ukrainska landslaget att spela en match här. Vi ser det som ett mycket viktigt tecken på solidaritet och stöd för Ukraina i denna svåra stund, säger Iryna Sjum, generalkonsul vid Ukrainas generalkonsulat i Düsseldorf.

Två matcher från VM i Qatar

Det ukrainska fotbollsförbundet skriver på sin hemsida att fler vänskapsmatcher är planerade men att motståndare kommer att annonseras vid ett senare tillfälle. Den 1 juni ställs Ukraina mot Skottland i Glasgow i playoffsemifinalen till VM.

Vinnaren i det mötet får möta Wales i final den 5 juni där segraren säkrar en biljett till VM i Qatar senare i år.

Oavsett utgång väntar därefter tre matcher i Nations League för Ukraina där man möter, i tur och ordning, Irland (8 juni), Skottland (11 juni) och Armenien (14 juni).

Fakta: Ukrainas trupp till fredsturnén

Målvakter: Heorhij Busjtjan, Dynamo Kiev, Andrij Pjatov, Sjachtar Donetsk, Anatolij Trubin, do, Dmytro Riznyk, Vorskla Poltava.

Försvarare: Oleksandr Karavajev, Dynamo Kiev, Ilja Zabarniy, do, Oleksandr Syrota, do, Denys Popov, do, Mykola Matvijenko, Sjachtar Donetsk, Serhij Kryvtsov, do, Viktor Kornijenko, do, Valerij Bondar, do, Juchym Konoplja, do.

Mittfältare: Taras Stepanenko, Sjachtar Donetsk, Mychajlo Mudryk, do, Serhij Sydortjuk, Dynamo Kiev, Viktor Tsyhankov, do, Mykola Sjaparenko, do, Vitalij Bujalskyj, do, Denys Harmasj, do, Serhij Buletsa, Zorja Luhansk, Oleksandr Pichaljonok, Dnipro-1, Oleksij Hutsuljak, do.

Anfallare: Artem Dovbyk, Dnipro-1, Artem Besedin, Dynamo Kiev.

Försvarsduon Oleksandr Tymtjyk, Dynamo Kiev, och Mykyta Burda, do, saknas på grund av skador, meddelar det ukrainska fotbollsförbundet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons