Första kvinnliga bragdmedaljören död: "Förebild"

Förra simstjärnan Jane Cederqvist har avlidit i sviterna av ALS, skriver Svenska Dagbladet.
Cederqvist tog OS-silver 1960 och blev den första kvinnan som tilldelades Bragdguldet.
Simning • Publicerad 16 januari 2023
Jane Cederqvist. Arkivbild.
Jane Cederqvist. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jane Cederqvist var bara 15 år gammal när hon slog till och tog OS-silver på 400 meter frisim i Rom 1960. Hon blev därmed den första svenska kvinnliga simmaren som tog en individuell OS-medalj.

Hon tilldelades också Bragdguldet för sin prestation och blev den första kvinnliga bragdvinnaren.

Senare samma år slog Cederqvist världsrekord på både 800 och 1 500 meter fritt.

Förebild

Den förra simstjärnan Therese Alshammar säger till TT att hon inte hade någon nära relation till Cederqvist, men att hon har några fina minnen:

– Dels att hon simmade för Neptun, som också var min klubb i många år, men framför allt att det tog 40 år att få en ny svensk kvinnlig OS-medaljör och det var när jag tog medalj, säger Alshammar om sina silver i OS i Sydney 2000.

– Det är otroligt viktigt med förebilder och att folk banar vägen och det gjorde hon verkligen, absolut var hon en förebild för mig.

Även den förre simstjärnan Bengt Baron anser att Cederqvist betytt mycket för svensk simning.

– Hon var framgångsrik men också tidig med att träna väldigt hårt. Hon bildade lite skola så många av oss fick lära oss tidigt att att det inte finns några genvägar.

Startade simmarvåg

Cederqvist blev omåttligt populär efter silvret i Rom och startade en "simmarvåg" i Sverige. I en intervju med Svenska Dagbladet i förra månaden berättade Cederqvist att det var hennes OS-silver som slutligen fick Stockholms politiker att ta beslut om byggandet av den första 50-metersbassängen i huvudstaden, på Eriksdalsbadet.

Bara ett år efter OS-silvret valde Cederqvist, som tävlade för Stockholmsklubben Neptun, att avsluta simkarriären för att i stället satsa på studierna.

Jane Cederqvist drabbades av ALS för 19 månader sedan och avled på söndagskvällen i sitt hem 77 år gammal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.