Annons

Forsberg: Zlatan gör oss bättre som lag

Zlatan Ibrahimovic är det stora samtalsämnet inför VM-kvalavgörandet.
För mittfältsstjärnan Emil Forsberg är det bara glädjande att veteranen är tillbaka i "Blågult".
Fotboll • Publicerad 9 november 2021
Emil Forsberg på en presskonferens inför VM-kvalet.
Emil Forsberg på en presskonferens inför VM-kvalet.Foto: Christine Olsson/TT

Milananfallaren missade senaste landslagssamlingen på grund av skadan som har gäckat 40-åringen under säsongsinledningen.

Men när Sverige i veckan ska försöka säkra en biljett till fotbolls-VM i Qatar 2022 finns Ibrahimovic med.

Annons

Bara positivt, anser Emil Forsberg som varit en av de ledande svenska spelarna såväl i sommarens EM som i höstens VM-kvalmatcher.

– Framför allt är det oerhört kul att han är tillbaka, med sin erfarenhet. Så som han är som fotbollsspelare kommer han vara en fantastisk tillgång för oss, säger Forsberg på en presskonferens och fortsätter:

– Vi såg det mot både Georgien och Kosovo – han bidrar inte bara med mål utan också med sitt targetspel och hur han rör sig. Han gör det lätt för oss andra att hitta ytor, och gör oss bättre som lag. Så det känns mycket bra.

Lätt att spela med

– Det är lätt att spela med honom. Jag vet hur han vill ha det. Vi ska använda honom där han är som bäst och det är i "boxen" och i spelet med fötterna där han är otroligt vass, säger Forsberg.

Söndagens avslutande VM-kvalmatch borta mot Spanien har på förhand målats upp som direkt avgörande i kampen om förstaplatsen i gruppen, vilken ger en direktplats till VM.

Men först väntar Georgien, också på bortaplan. Och det blir inte att ställa ut skorna för de svenska spelarna, menar Emil Forsberg.

Tvärtom.

– Det kommer bli väldigt svårt, det har vi sett tidigare. Spanien, Kosovo och Grekland har alla haft problem mot Georgien som är ett duktigt landslag, säger han om torsdagens match i Batumi.

– Vi fick en liten "reality check" mot dem hemma. Vi måste göra sakerna rätt, vara fokuserade och påkopplade och följa vår spelplan.

Mittfältskollegan Viktor Claesson håller med:

Annons

– När vi mötte dem här hemma fick vi se vilket bra lag det är. Vi hade problem med dem här på Friends. Folk trodde väl att vi skulle vinna den matchen enkelt, men vi fick kriga in i den sista minuten.

Sverige toppar VM-kvalgruppen, två poäng före Spanien som å sin sida möter Grekland på torsdag.

Flörtar med "Giffarna"

Fyra svenska poäng och saken är klar. Då kan Forsberg, nyss fyllda 30, se fram emot ett andra VM-slutspel.

Han ser längre än så.

På presskonferensen fick han frågan var han eventuellt spelar allsvensk fotboll den dag han flyttar hem till Sverige. I Gif Sundsvall – på väg tillbaka till allsvenskan – eller i Malmö FF, klubbarna han representerade innan han flyttade till Leipzig.

– Om "Giffarna" lyckas hålla sig kvar ett par år i allsvenskan skulle det vara fantastiskt, först och främst. Sedan får vi se. Jag är inte ett jättestort fan av konstgräs just nu, men det är klart att det är min klubb. Det var där jag växte upp, i klubben och staden.

– Det lutar väl mer åt "Giffarna" om man säger så. Jag får flytta hem och ordna ett SM-guld, säger han.

Innan dess jagar han titlar med Leipzig, som är på gång efter en tveksam start på säsongen.

Nye tränaren Jesse Marschs prägel på laget börjar sätta sig. För Forsberg har det varit en del in och ut ur laget, men det är inget han fäster någon större betydelse vid.

Leipzig på uppgång

– Det känns ändå bra. Det har varit mycket matcher i Champions League och i landslaget. Det är viktigt att balansera det. Tränaren har också många idéer. Det har varit en del nytt, men det blir bättre och bättre.

Annons

– Det är en ny era, ny coach som har lite andra tankar än Julian (Nagelsmann). Vi hade en period med bra och dåliga matcher och har svävat däremellan. Inte fått till det som lag, men de senaste veckorna har vi fått ihop det bättre.

– Vi är med där uppe, slog Dortmund. Det ser ljusare ut, säger Forsberg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons