Annons

Försäljningarna som kan ge Elfsborg superjackpot

Såväl Viktor Claesson som Arber Zeneli kan vara på väg mot ett klubbyte i sommar.
Enligt uppgift till BT skulle det innebära ekonomisk jackpot för Elfsborg – då klubben ska ha en vidareförsäljningsklausul på mellan 15–20 procent i bägge fallen.
– Jag kommenterar inga uppgörelser, men självklart kan det bli bra för Elfsborg, säger klubbchefen Stefan Andreasson.
Fotboll • Publicerad 7 maj 2018

Om säsongsinledningen varit tung med sportslig uppförsbacke och sviktande publiksiffror låter Andreasson än mer samlad dagen efter 0–0 mot AIK:

– Andra halvlek var riktigt bra, det var kul att se. Men det är som vi har sagt hela tiden, hårt jobb och tålamod är vad som gäller. Fotbollen är oberäknelig, men resultaten kommer att komma.

Annons

Och rent ekonomiskt kan det blixtra till redan i sommar. När såväl Viktor Claesson, i ryska Krasnodar, samt Hollandsproffset Arber Zeneli ser ut att gå mot ett klubbyte kan Elfsborgs balansräkning komma att ändras radikalt.

Claessons succé (gjorde sitt tionde ligamål i helgen när laget slog Khabarovsk med 1-0) har gjort många europeiska storklubbar nyfikna - och senaste tiden har såväl ryska som brittiska medier rapporterat om en prislapp i 100-miljonersklassen och intresse från Swansea, Eintracht Frankfurt och Werder Bremen.

– Jag är mest glad och stolt över att våra tidigare spelare har framgång utomlands och att vi gett dem en bra utbildning. Att det finns ett ekonomiskt intresse vid sidan om, det gör det ofta inom fotbollen, men det där är alltid svårt att spekulera i vad det kommer att innebära i framtiden, säger Stefan Andreasson.

I Claessons fall skulle det kunna innebära mångmiljonbelopp till klubbkassan. Enligt uppgift till BT har Elfsborg en vidareförsäljningsklausul på närmare 20 procent på nettosumman, alltså försäljningssumman minus de 20 miljoner kronor Elfsborg fick för sin mittfältare vid övergången till Krasnodar. Om ex-elfsborgaren exempelvis lämnar för 100 miljoner kronor får alltså Elfsborg närmare 20 procent på 80 miljoner, vilket skulle innebära knappt 16 miljoner in.

– Jag kommenterar inga uppgörelser, affärer kan se olika ut beroende på upplägg. Men blir det en försäljning av är det en väldigt bra deal för Elfsborg, säger Andreasson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I Heerenveen återstår säsongsavslutningen mot Utrecht innan Arber Zeneli kan sammanfatta en mittenplacering i den holländska ligan. Den tidigare Elfsborgsyttern har mer eller mindre varit given på vänsterkanten under säsongen och också ganska tydlig med att nästa steg i karriären kittlar. När Zeneli nyligen var hemma i Borås och hälsade på sa han till BT:

– Jag har varit i Heerenveen i 2,5 år nu, en fantastisk klubb, men samtidigt skulle det vara spännande att testa vingarna någon annanstans. Jag tror de flesta spelarna har målsättningen att nå de största ligorna, och det gäller även mig.

Enligt uppgift till BT har det största intresset kommit från Italien, och såväl Napoli som Fiorentina ska ha hört sig för gällande svensken. Angående prislappen har det spekulerats i fem miljoner euro, drygt 50 miljoner kronor, vilket skulle kunna ge Elfsborg mellan 7,5 och 10 miljoner.

– Det finns inte så mycket jag kan säga i nuläget, vi får vänta och se vad som händer. Jag vet om att det varit visst intresse, men först gäller det att spela klart säsongen i Holland, sa Zeneli för någon vecka sedan.

Foto: Petter Trens

Stefan Andreasson följer naturligtvis vad som händer den tidigare Elfsborgsstjärnan:

Annons

– Vi följer alla som vi känner. Att det finns en viss vidareförsäljning, en bonus eller vad det kan vara är en ganska naturlig del vid förhandlingsbordet. Vart det sedan tar vägen kan vi inte påverka, eller lägga en massa tid på. Det viktigaste är att det går bra för våra spelare, att de trivs.

Men den här sommaren kan ju generera extra allt?

– Det vet man aldrig, det återstår att se. Men det finns potential till något bra, säger Andreasson.

David AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons