Annons

Formbesked av Svärd – kanonstart på säsongen

Oskar Svärd fick en kanonstart på säsongen.
– Ett skönt formbesked, säger Oskar Svärd efter andraplatsen i långloppspremiären.
Och en Ulricehamnsduo överraskade positivt.
Sport • Publicerad 14 januari 2008
LYCKLIG TVÅA. Oskar Svärd, till vänster, fick stryk av norrmanen Anders Aukland, i mitten, men var ändå nöjd med resultatet. Och säkert även med prischecken på 3 500 euro, runt 35 000 kronor. Trea slutade Jörgen Aukland.
LYCKLIG TVÅA. Oskar Svärd, till vänster, fick stryk av norrmanen Anders Aukland, i mitten, men var ändå nöjd med resultatet. Och säkert även med prischecken på 3 500 euro, runt 35 000 kronor. Trea slutade Jörgen Aukland.Foto: Leif Holmblad

SKIDOR TJECKIEN.

Säg Jizerská Padesátka och många har ingen aning om vad det handlar om. Oskar Svärd ler med hela ansiktet när tävlingen i Liberec i norra Tjeckien kommer på tal.

Annons

Svärd stod som segrare både 2003 och 2004 i det 50 kilometer långa loppet.

– Jag trivs verkligen här. Det är ett underbart område och miljön runt omkring är fantastisk, säger Svärd.

Startfältet i årets långloppspremiär var riktigt starkt och att det skulle bli ett snabbt lopp var lätt att förutse med alla namnkunniga åkare. Redan i den första stigningen drog Mathias Fredriksson, Anders Aukland och Frode Estil iväg och Oskar Svärd fick problem med att följa med.

Aukland starkast

Svärd hängde på och den kvartetten hjälptes sedan åt en bra bit. Anders Aukland och Oskar Svärd var villigast att höja farten och de båda kom loss efter en utförskörning.

Strax efter markeringen för 30 kilometer, i banans brantaste stigning, gjorde Aukland ett ordentligt ryck. Oskar Svärd hade då inget svar.

– Jag var lite trött och hade inte krafter att komma tillbaka. Aukland var starkare än mig, säger Svärd.

Palmér fyra

Aukland behöll sitt försprång och gled i mål som segrare, samtidigt som Svärd kunde hålla jagande brodern Jörgen Aukland på behörigt avstånd från sin andraplats.

– Jag är riktigt nöjd med det. Motståndet var bästa möjliga och Anders Aukland var starkare än mig idag, säger Svärd.

Annons

Ulricehamnsduon Anders Palmér (värvad från IF Hallby i augusti förra året) och Markus Jönsson hade en bra dag i spåren. Palmér slutade fyra efter en stark avslutning, 17 sekunder från en pallplats.

Jönsson vann en spurtuppgörelse och tog sig i mål som elva, sex och en halv minut bakom vinnaren Aukland.

Fredrik Nodin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons