Annons

Förlust för Ruud – Alcaraz tog hem US Open

Spanska tonåringen Carlos Alcaraz tog hem US Open, och är därmed den yngste mannen att bli världsetta i tennis.
Norges Casper Ruud, 23, förlorade samtidigt sin andra grand slam-final i år.
Tennis • Publicerad 12 september 2022
Carlos Alcaraz hade svårt att ta in känslorna efter segern. Nu är 19-åringen världsetta – den yngste hittills på herrsidan.
Carlos Alcaraz hade svårt att ta in känslorna efter segern. Nu är 19-åringen världsetta – den yngste hittills på herrsidan.Foto: Charles Krupa/AP/TT
Norges Casper Ruud.
Norges Casper Ruud.Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Carlos Alcaraz håller upp mästerskapsbucklan.
Carlos Alcaraz håller upp mästerskapsbucklan.Foto: John Minchillo/AP/TT

Det är den andra grand slam-finalen Ruud förlorar i år, efter förlusten i Franska öppna. Även då stod en spanjor för motståndet, när Rafael Nadal tog hem mästerskapet i raka set.

– Vi visste vad vi spelade om, vad som stod på spel. Det är kul att båda finalisterna är rankade etta och tvåa i världen. Jag tycker att det är passande, jag är så klart besviken att jag inte är världsetta, men nummer två är så klart bra också, och jag kommer att fortsätta att jaga förstaplatsen och min första grand slam-titel, säger Ruud i sitt tal efter matchen.

Annons

US Open-finalen blev en betydligt jämnare historia än i Franska mästerskapen. Kombattanterna inledde med att vinna var sitt set, och i tredje var det fördel Ruud. Men efter att ha förlorat setboll lyckades Alcaraz tvinga fram ett tiebreak, som han sedan komfortabelt tog hem.

Det visade sig bli avgörande, och i fjärde set hade norrmannen inte särskilt mycket att sätta emot.

Yngste världsettan hittills

Mästerskapet avslutades med ett serveess, därefter lade Alcaraz sig på ryggen på planen och dolde ansiktet i händerna, innan det blev kramkalas på läktaren.

Slutsiffrorna skrevs 6–4, 2–6, 7–6, 6–3 till Alcaraz.

Carlos Alcaraz skriver därmed historia genom att som 19-åring bli den yngste manlige tennisspelaren att bli världsetta. Han är dock en bit i från rekordhållaren Martina Hingis som blev världsetta som 16-åring 1997.

Frågan är om det är ett tronskifte som bevittnats på tennisens herrsida, som länge dominerats av Rafael Nadal, Novak Djokovic och Roger Federer. Alcaraz är den yngste grand slam-vinnaren på herrsidan sedan Nadal vann Franska mästerskapen som 19-åring.

"Mycket känslor"

Alcaraz säger att titeln och att bli världsetta har varit målet.

– Det är något jag drömt om sedan jag var ett litet barn, att vara nummer ett i världen, att bli grand slam-mästare är något jag verkligen jobbat hårt för, säger han från planen och fortsätter:

– Det är svårt att prata, det är så mycket känslor.

Med en rejäl forehand och ett ivrigt jagande efter svåra bollar som många andra skulle släppa, är han ett energiknippe på planen. Hans totala speltid under turneringen blev nästan ett dygn, närmare bestämt 23 timmar och 40 minuter fördelat på sju matcher, varav en trio femsetare inför finalen. Och för första gången under turneringen medger den unge spanjoren att han är lite trött.

Annons

– Lite grann, säger han med ett leende och fortsätter:

– Jag säger alltid att det inte är läge att vara trött under en turnering, du måste ge allt på plan och ge allt du har i dig. Det är något som jag jobbar väldigt hårt för.

Förutom äran får Alcaraz 2,6 miljoner dollar (cirka 27,5 miljoner kronor), dubbelt så mycket som Ruud får som tvåa.

Fakta: Tidigare segrare i US Open på herrsidan

2022: Carlos Alcaraz, Spanien.

2021: Daniil Medvedev, Ryssland.

2020: Dominic Thiem, Österrike.

2019: Rafael Nadal, Spanien.

2018: Novak Djokovic, Serbien.

2017: Rafael Nadal, Spanien.

2016: Stan Wawrinka, Schweiz.

2015 : Novak Djokovic, Serbien.

2014: Marin Cilic, Kroatien.

2013: Rafael Nadal, Spanien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons