Annons
Dubbelt svenskt misslyckande i konståknings-EM.
Sport • Publicerad 21 januari 2010
Kristoffer Berntsson åkte bort sin chans till en OS-biljett?
Kristoffer Berntsson åkte bort sin chans till en OS-biljett?Foto: Scanpix
Adrian Schultheiss på väg mot OS?
Adrian Schultheiss på väg mot OS?Foto: Scanpix

Då kunde en svensk – Adrian Schultheiss – trots allt vara nöjd.

Han lär bli den som tar OS-platsen i konkurrens med Kristoffer Berntsson.

Annons

Hela vintern har det varit en kamp mellan de båda om vem som ska få åka till Vancouver. Torsdagens fria program i EM i Tallinn var den sista uppgörelsen med fördel Kristoffer Berntsson. Han hade imponerat mest i onsdagens korta program, låg tia, två placeringar före Schultheiss, och hade chansen att sätta ytterligare press på Sveriges olympiska kommitté (SOK) i valet om vem skulle få Sveriges OS-plats.

Hans odds blev dessutom ännu bättre när Schultheiss väl klev av isen.

Föll på uppvärmningen

Den sex år yngre göteborgaren fick en mardrömsuppladdning med ett svårt fall på uppvärmningen, hans program blev sedan heller inte mycket att glädjas åt. Trumfkortet, kvadrupeln, som han tänkt använda, fick han stå över. Trippelkombinationen blev bara dubbla hopp och till slut hade han tappat en placering.

– Jag kände i knäet att det inte var bra efter vurpan. Det slocknade helt i kroppen efteråt. Jag är jättebesviken – får jag inte åka OS, då ser jag kanske fram emot andra grejer i livet, sade Schultheiss till SVT efter sitt åk.

Hans konståkningskarriär lär dock inte vara över på ett tag till. Det såg Kristoffer Berntsson till när han åkte bort sina OS-chanser med råge.

Hoppen, Berntssons svaghet, blev återigen hans fall. Redan på det inledande, trippel flipen, fick han ta stöd med ena handen. Den fick han sedan ta hjälp av flera gånger. Ett fall på båda försöken på trippel axel gjorde att hans poäng till slut bara blev 183,10, vilket i sin tur gjorde att han hamnade på 15:e plats, tre placeringar bakom Schultheiss och definitivt bakom i kampen om OS-biljetten.

– Det är bara besvikelse. Jag siktade högt – föll hårt. Klart jag vill åka men SOK var tydlig med vad jag skulle göra och det var jag inte i närheten av i dag, sade Berntsson besviket.

Fördel Schultheiss

Sveriges olympiska kommitté ska visserligen inte meddela vem som får platsen förrän om ett par dagar. Dock vore det en jätteskräll om Berntsson trots allt fick avsluta sin karriär med ännu ett OS. Schultheiss ses som ett löfte inför vinter-OS i ryska Sotji om fyra år. Han finns med i SOK:s talangprogram och Berntssons enda chans var att nå en topplacering i EM.

Annons

Lite tröst för svensk konståkning var att de båda svenskarna tillsammans inte fick en placering sämre än 28:a. Det gör att Sverige får skicka två åkare till EM i Bern 2011.

Om Berntsson är en av dem är dock knappast troligt.

Lika osannolikt är att Jevgenij Plusjenko missar att ta OS-guld i Vancouver. Ryssen som gjort comeback i år var fullständigt överlägsen i EM och vann guld, hela 16,85 poäng före Stephane Lambiel, Schweiz.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons