Annons

Förbundskaptenen tror på Carlerbäck

Helgens stora seger kan följas av fler.
Sport • Publicerad 27 maj 2008
Viktoria Carlerbäck vann världscuptävlingen i Malmö.
Viktoria Carlerbäck vann världscuptävlingen i Malmö.Foto: 

Fälttävlan Borås.

Förbundskaptenen tror på Viktoria Carlerbäck.

Annons

– Det här var ingen engångsföreteelse, säger Jan Jönsson.

Boråsryttaren har länge idogt kämpat för att nå världstoppen.

I förrgår kom en stor belöning i form av världscupsegern i Malmö tillsammans med trotjänaren – för att inte säga parhästen – Ballys Geronimo.

Svenska världscupsegrar är något som inte kommer varje månad, även om Linda Algotsson till och med vunnit två världscupfinaler under 2000-talet.

Skilda världar

Carlerbäcks tidigare bästa individuella resultat var en andraplats i en världscuptävling i franska Martinvast 2005.

– Nu var det inte så många starter i Malmö, men konkurrensen var stor. Såväl de bästa svenska som de bästa tyska ryttarna var med, säger fälttävlanslandslagets förbundskapten Jan Jönsson.

Han är framför allt imponerad av uppryckningen jämfört med en tävling två veckor tidigare.

– Då var det inte lika bra. Nu var dressyren den bästa hon presterat någonsin, hon klarade den svårvända terrängen kolossalt bra och även banhoppningen gick mycket bättre.

Hur kan man bli så mycket bättre på så kort tid?

Annons

– Viktoria har kunnat det eftersom hon legat nära under ett par år och visat att kapaciteten funnits där. Nu fick hon ut allt på tävling.

Till OS i Kina är hon däremot fortfarande inte klar. Truppen tas ut först 25 juni.

– Men självklart var det här ett bra besked. Den här prestationen hade räckt en bra bit även i ett OS med alla världens bästa på plats, säger Jan Jönsson, själv OS-bronsmedaljör i München 1972.

Är hon ett nytt svenskt guldhopp nu?

– Det vore att sätta onödig press att säga så. Hon vet nu i alla fall att hon levererat på hög nivå och det är lättare att göra det en gång till än att göra det första gången.

Bästa åldern

Viktoria Carlerbäck fyllde 35 år i januari och det är inte någon hög ålder för en fälttävlansryttare. Man kan rent av säga att hennes bästa tid är nu.

– Generellt sett har man sina bästa år mellan 35 och 40, säger Jan Jönsson.

Han tror att Carlerbäck har än mer potential än hon redan visat.

– Det är en ambitiös ryttare som tränar flitigt under ett par års tid. Självklart har hon också saker kvar att utveckla, men det tror jag också att hon kan göra.

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons