Annons

Förbundskaptenen: "Falk är högaktuell"

Hanna Falk, 25, hade bara OS-guldmedaljörerna Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter före sig i sprintpremiären.
Sport • Publicerad 23 november 2014
Hanna Falk stod för en imponerande insats i går i Bruksvallarna och blev trea på sprinten. I dag klockan 13.00 kommer beskedet om hon får åka med på världscup i Finland till helgen.
Hanna Falk stod för en imponerande insats i går i Bruksvallarna och blev trea på sprinten. I dag klockan 13.00 kommer beskedet om hon får åka med på världscup i Finland till helgen.Foto: Nisse Schmidt / TT

Och nu har förbundskaptenen Rikard Grip planer på att låta Ulricehamnsstjärnan köra i världscupen redan på lördag.

– Hon är absolut högaktuell, säger Grip till BT.

Annons

Efter att såväl tummen som foten spökat i slutet på försäsongen var det en något osäker Falk som ställde sig på startlinjen i Bruksvallarna.

Men när finalfältet var över mållinjen syntes bara världsstjärnorna Kalla och Ingemarsdotter före i resultatlistan – Ingemarsdotter med endast fyra tiondelars marginal.

– Charlotte är grym och inget att göra åt. Men jag är jättenöjd med hur jag höll ihop loppet. Jag trodde att jag skulle behöva några fler tävlingar i och med att det har varit en del strul, säger Hanna Falk.

Ulricehamns affischnamn vann såväl kvartsfinal som semifinal och såg också stark ut i rygg på Kalla inledningsvis i finalen.

– Det gick hyfsat lätt att hänga på i stakningen, men uppför blev det jobbigare och Charlotte körde riktigt fort hela vägen. I andra backen fick jag ett släpp, krokade ihop lite med Ida och när jag samtidigt började bli trött blev det en lucka. Men jag kände mig ändå åkstark under dagen och det är ett gott tecken.

Efter Sverigepremiären i Bruksvallarna väntar världscuppremiär i finska Ruka, Kuusamo, redan till helgen – och med en pallplats i ryggen hoppas nu Falk få landslagsledningens förtroende.

– Jag har i alla fall gjort det jag har kunnat, men jag har faktiskt ingen aning om vilka som får åka. Det finns säkert de som är före i kön, men vi får se, säger hon.

Hur viktigt är det för dig att få chansen i Finland? – Viktigt vet jag inte, men det vore väldigt kul. Det är på den nivån jag vill vara och det är också den enda klassiska VC-sprinten före jul (VM-sprinten i Falun går i klassisk stil). Planen är i alla fall att tävla mycket i december.

I morgon klockan 13 presenterar förbundskapten Rikard Grip truppen till Ruka – men Grip vill i dag inte gärna komma med några förhandstips.

– Vi tar allt på en gång. Men det är aldrig dåligt att åka fort på tävling. Självklart är Hanna ett högaktuellt namn, men det är många om budet till Finland, säger han.

Annons

Hur sammanfattar du på Hannas insats i Bruksvallarna? – Fantastiskt bra. Det var en längre bana, ganska lös och svåråkt, något som egentligen inte passar Hanna så bra. Men hon visade sin kapacitet, och det var inte helt oväntat efter de signaler jag fått och att jag sedan tidigare vet vad hon kan, säger Rikard Grip.

Övriga Sjuhäradsåkare

Utöver Hanna Falk tog sig Ulricehamnstrion Maria Nordström, Emilie Cedervärn och Marcus Johansson, samt Gustav Nordström, Borås SK, vidare från kvalet.

Maria Nordström och Emilie Cedervärn slogs ut först i semifinal efter fina kvartsfinalprestationer, medan Marcus Johansson och Gustav Nordström fick ge sig i kvartsfinal (en formstark Nordström efter ett oturligt fall). Borås SK:s Karl-Johan Westberg blev utslagen redan i kvalet.

David Axelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons