Annons

"Foppa" invald i Hall of Fame

Han fick aldrig något SM-guld, men de övriga meriterna är desto fler. Och nu är Peter Forsberg invald i ishockeyns Hall of Fame i Toronto.
Sport • Publicerad 18 november 2014
Foto: Nathan Denette

– Jag är stolt över att vara tredje svensken som väljs in, sade han.

Vid galan i Toronto natten till tisdagen svensk tid fick "Foppa" Forsberg glasplaketten som ska hängas upp i Hall of Fame av Mats Sundin, som tillsammans med Börje Salming är de andra svenskarna som tagit plats bland hockeylegendarerna.

Annons

– Det var stort att få den från Sundin som var en av mina förebilder. Ända till jag körde jag över honom, sade Forsberg och rev ner skratt och applåder.

I sitt tacktal hyllade han föräldrarna och storebrorsan Roger som "Foppa" alltid tävlade med och som "hatade att förlorade mer än jag". Han nämnde sina Örnsköldsvikskompisar, klubbarna han spelat i och spelarna han spelat med, sin agent Don Baizley som gick bort i fjol och han tackade alla supportrar.

Tolv bra år

Under NHL-karriären gjorde Forsberg hela 885 poäng (249 mål och 636 assist). Han är åtta genom tiderna på listan över högsta poängsnitt per match (1,25). Han tvingades sluta 2011 på grund av fotproblemen, som förstörde hans fyra sista år som spelare.

– Jag fick tolv goda år som spelare, men hade hoppats att det skulle varit 20, sade Forsberg och berättade att han i förra veckan genomgått sin 21:a operation, i axeln.

– Jag skulle genomgå 21 nya operationer om det gav mig möjligheten att spela.

Knöt ihop med 21

Han avslutade sitt tacktal med att knyta ihop karriären och privatlivet med sitt tröjnummer 21.

– Tvåan står för två VM-guld, två OS-guld, två Stanley Cup, två fantastiska föräldrar och två underbara barn. Och ettan står för att det bara finns en framtida fru, Nicole. Tack för att du gör livet utan hockey så enkelt, sade Forsberg, vars barn Lennox och Lily också var med på galan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons