Annons

Klæbos nya show – bäst i tourens historia

Johannes Høsflot Klæbo är inte bara bäst i årets Tour de Ski, nu är han också tourens främsta genom tiderna.
I och med segern i onsdagens jaktstart i tyska Oberstdorf lade han Therese Johaug och Justyna Kowalczyk bakom sig i rekordlistorna.
Calle Halfvarsson hamnade precis utanför pallen för andra dagen i rad.
Skidor • Publicerad 4 januari 2023
Johannes Høstflot Klæbo tog sin fjärde raka seger i Tour de Ski i och med förstaplatsen i tisdagens jaktstart i Oberstdorf.
Johannes Høstflot Klæbo tog sin fjärde raka seger i Tour de Ski i och med förstaplatsen i tisdagens jaktstart i Oberstdorf.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Det är omöjligt att rå på Johannes Høsflot Klæbo under den här upplagan av Tour de Ski. Efter fyra segrar av fyra möjliga har norrmannen närapå avgjort touren trots att tre etapper återstår.

Förstaplatsen i onsdagens jaktstart var hans 15:e etappseger i Tour de Ski, flest av alla genom tiderna oavsett kön. Delad tvåa på listan är Therese Johaug, Norge, och Justyna Kowalczyk, Polen (14) medan en annan norrman, Petter Northug (13), är näst bästa herråkare.

Såg ut som masstart

Annons

Onsdagens lopp utvecklades mer till en masstart än en jaktstart, delvis tack vare det för dagen snabba föret. Johannes Høsflot Klæbo gick ut i en klar ledning, tolv sekunder före närmast jagande, men tycktes inte ha några större problem med att vänta in en klunga på närmare 30 åkare, där Calle Halfvarsson och William Poromaa utgjorde de svenska inslagen.

Väl medveten om sin starka spurt bidade norrmannen sin tid, och när han väl satte in stöten in mot stadion kunde ingen hota honom och Klæbo vann i överlägsen stil.

– Det var ett roligt lopp. Det var många åkare samlade, och de tre sista varven liknade mer en masstart. Jag försökte bara ha en bra position in i den sista uppförsbacken och sedan få till en bra avslutning. Det var ett härligt lopp, säger Johannes Høsflot Klæbo i segerintervjun i Viaplays sändning.

Pallmiss igen

Bakom Klæbo blev en annan norrman, Sindre Bjørnestad Skar, tvåa och italienaren Federico Pellegrino trea. Sveriges Calle Halfvarsson stod för en ny fin insats, men precis som i tisdagens 10-kilometerslopp (klassisk stil) fick han nöja sig med en fjärdeplats.

Åtta tiondelar saknades upp till pallen för Halfvarsson.

– Det är klart att det är tråkigt att vara fyra, jag hade hellre varit på pallen. Men det är som det är, jag har för dålig position in mot slutet, jag kommer inte riktigt fram. Jag hamnar bakom (Hans Christer) Holund och (Sjur) Røthe, så jag blir lite stängd, tyvärr, säger Calle Halfvarsson till Viaplay.

William Poromaa gick ut som 14:e man, 50 sekunder från täten, men klättrade till en sjundeplats, bara ett par sekunder från pallen. Han är nu bäste svensk i Tour de Ski efter fyra etapper, på en sjätteplats, 37 sekunder bakom ledande Johannes Høsflot Klæbo.

– Jag räddar upp det lite från i går i alla fall och ligger bra till i totalen. Men man vill vara uppe på pallen när man är med om det. Men det är tufft också. Man har ju kört i kapp en minut på dem där framme så det är klart att de är lite piggare, säger Poromaa till Viaplay.

Fakta: Tour de Ski, ställning

Tour de Ski, herrar, efter fyra av sju etapper:

1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge.

2) Federico Pellegrin, Italien, +12 sekunder.

3) Pål Golberg, Norge, +14.

4) Simen Hegstad Krüger, Norge, +32.

4) Sindre Bjørnstad Skar, Norge, +32.

...

6) William Poromaa, +37.

10) Calle Halfvarsson, +49.

28) Eric Rosjö, +2.46.

45) Johan Häggström, +3.55.

53) Oskar Svensson, +4.17.

57) Anton Persson, +5.24.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons